Kunstenaar heeft 100 persoonlijkheden en 12 schilderen in hun eigen stijl

Er is Judy, de tiener met een eetstoornis, die het schilderij hierboven gemaakt heeft, Salome die vroom en katholiek is, Ken die homoseksueel is en nog meer dan 100 andere persoonlijkheden, waarvan sommigen kinderen zijn en Patricia de meest dominante is. Kunstenaar Kim Noble (50) lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS). Ze switcht zo'n 3 tot 4 keer per dag van persoonlijkheid.

Kim's ouders werkten als fabrieksarbeiders en besteedden de zorg voor hun dochter uit aan vrienden en bekenden. Waarschijnlijk is Kim ergens tussen haar 1e en 3e levensjaar herhaaldelijk op een extreme manier misbruikt. Daardoor hebben zich afzonderlijke identiteiten afgesplitst. De belangrijkste persoonlijkheden hebben geen herinneringen aan het misbruik en geen flashbacks. Zo beschermen zij tegen herinneringen aan het verleden.

Kim sleepte zich door haar jeugd heen. Ze deed het slecht op school. Haar geheugenstoornis en haar grillig gedrag vielen op, maar niemand snapte het. Dat hoort bij MPS: als je switcht van persoonlijkheid, weet je niet wat die andere persoonlijkheid gedaan of gezegd heeft. Als Kim dan ontkende dat ze iets gedaan of gezegd had, werd ze uitgemaakt voor leugenaar.

 Humiliation van Abi

Tijdens haar adolescentie deed ze (eigenlijk Rebecca) een aantal suïcidepogingen en kreeg ze anorexia en boulimia. Ze werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Na haar 20e volgde een relatief stabiele periode. De zeer bekwame Hayley nam het over tijdens de werkuren en zo kon ze 5 jaar lang werken als chauffeur. Maar op een dag switchte ze in de ernstig gestoorde Julie en reed met de bedrijfsauto in op een rij geparkeerde auto's. Kim werd weer opgenomen en kreeg de diagnose schizofrenie.

Weer thuis was ze het slachtoffer van een aantal traumatische gebeurtenissen en kwam ze weer in de GGZ terecht. In 1995 werd eindelijk de juiste diagnose gesteld en werd gestart met de behandeling, die jaren kan duren omdat de afzonderlijke persoonlijkheden apart behandeld moeten worden.

 Whatever van Ken

De andere persoonlijkheden leiden ook een onafhankelijk leven. Ze hebben een eigen e-mailadres en kennen elkaars wachtwoord niet. Soms bestellen ze kleding via internet die Kim niet past, een kindermaat bv.. Daarom heeft alleen Patricia nog een pinpas en verder weet niemand de code.

In 1997 werd Kim moeder van een dochter. De baby werd onmiddellijk weggehaald door de Kinderbescherming. Jarenlang wist Patricia niet dat ze een dochter had. Ze kan zich ook niet herinneren dat ze zwanger is geweest. Maar Patricia was toen ook nog niet zo prominent aanwezig. Sinds 2 jaar mag ze weer voor haar dochter (nu 14) zorgen en dat gaat goed.

 You're special, shut your mouth van Ria Pratt

In 2004 begon Patricia met creatieve therapie en ging schilderen.en ongeveer 12 andere persoonlijkheden schilderen ook. Door het schilderen groeien de persoonlijkheden naar elkaar toe. Ze exposeren ook regelmatig hun werk, gezamenlijk onder de naam van Kim Noble. Alleen Salome wil niet dat haar werk vertoond wordt.

Bron(nen):   The Guardian  Kim Noble e.a.