Bob Verschueren: bio-kunstenaar in de Botanique

Bob Verschueren (1945) is geboren en getogen in Brussel. Toen hij 18 was hield hij zijn eerste tentoonstelling. Hij maakte toen nog figuratieve schilderkunst - een vrij logisch vertrekpunt voor een autodidact - maar het schilderen ging hem algauw vervelen.

Inmiddels geniet hij internationaal bekendheid als 'organisch kunstenaar'. Bladeren, takken, boomstammen en schors maken de grondstoffen uit van de kunst van Bob Verschueren. Maar ook tuingereedschap krijgt een nieuwe functie: hooivorken worden bomen, tuinschepjes vervangen bladeren,... Zijn installaties met planten zijn gedoemd om aan het eind van elke tentoonstelling te verdwijnen. Zijn installaties claimen niet dat ze een boodschap overbrengen, maar verwijzen toch naar onze moeizame verhouding met het milieu. Hun vluchtige karakter herinnert ons aan onze eigen eindigheid.

Op dit moment is zijn werk te zien in zijn expositie 'Bioadversité' in de Botanique in Brussel.Naast zijn ruimtelijke installaties is Bob Verschueren ook auteur van breder plastisch werk. Daarvan getuigen met name zijn zogenaamde 'miniaturen', foto’s van beeldjes gemaakt uit twijgjes, bladeren en groenten, of zijn reeksen fytogravures. Ook voert de kunstenaar al jarenlang experimenteel muzikaal onderzoek uit naar microgeluiden van plantaardige oorsprong.


De Botanique vormt het ideale decor voor het werk van Verschueren. De Kruidtuin zoals de flaminganten het noemen, was van van 1829 tot 1939 een plaats van wetenschap en botanische studies te midden van de botanische tuinen. Daarna werd het gebouw 40 jaar lang aan zijn lot overgelaten. In1984 kreeg het de functie van cultureel centrum van de Franse Gemeenschap van België.De tentoonstelling is nog tot 6 november 2011 te zien van woensdag tot zondag van 12.00 tot 20.00 uur.
Botanique
Koningsstraat 236
1210 Sint-Joost-ten-Node
metrostation: Kruidtuin
00-32-2-218 37 32
info@botanique.be

Bron(nen):   Kunstbeeld  Botanique  Brussel Nieuws