Black & White van Solakov in het SMAK

Nedko Solakov (1957) is al meer dan 30 jaar artistiek actief en is één van Bulgarijes internationaal bekendste hedendaagse kunstenaars. Hij studeerde traditionele muurschilderingtechnieken aan de academie van Sofia en combineert deze ‘klassieke’ achtergrond met een meer conceptuele praktijk en een sterke zin voor het absurde.


Zijn oeuvre bevat schilderijen, tekeningen, installaties, video, tekst en performance en speelt met diverse referenties aan de kunstgeschiedenis en de kunstwereld. Voor de expositie 'All in Order, with Exceptions' in het SMAK in Gent verzamelde Solakov documentatiemateriaal van ál het werk dat hij realiseerde tussen 1980 en 2010. De curatoren maakten daar een selectie uit.

Het buitenbeentje van de tentoonstelling is de zaal waarin A life (Black & White) uit 1998 opnieuw wordt uitgevoerd. Twee schilders gaan er dagelijks aan de slag. De ene schildert de muren wit, de andere zwart, en dat zonder ophouden, tot de deuren van de tentoonstelling dichtgaan. ‘Zwart en wit: dat is voor mij het leven zelf', zegt Solakov.

Nedko Solakov is nog tot 3 juni 2012 te zien in het SMAK in Gent.

Bron(nen):   SMAK