Zweedse omroep schrapt ‘racistische’ elementen uit Pippi Langkous

De discussie die momenteel in Zweden gevoerd wordt over Pippi Langkous vertoont veel gelijkenissen met de ophef over Zwarte Piet in Nederland. De Zweedse publieke omroep SVT wil de serie uit 1969 opnieuw uitzenden, maar heeft daarvoor een aantal passages geschrapt. Zo is de vader van Pippi geen 'negerkoning' meer, maar gewoon koning. En ook de scène waarin Pippi haar ogen tot spleetoogjes trekt om een Chinees te imiteren werd verwijderd. Volgens SVT handelt de omroep in de geest van schrijfster Astrid Lindgren, die in 2002 overleed. Lindgren gaf tijdens een interview in de jaren '70 al aan dat het verhaal van een blanke man die op een eiland aankomt en daar negerkoning wordt een al te bizar verhaal is. Tegenstanders vinden dat het boek en de serie over het recalcitrante meisje cultureel erfgoed is en niet 'verknipt' mag worden. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke discussie in Zweden gevoerd wordt. Eerder al moest de 'negerbol' van naam veranderen; hij heet nu gewoon 'chocoladebol'. En ook andere kinderboeken, films en series werden ontdaan van dubieuze racistische elementen. In 2013 publiceerde de Zweedse krant Sydsvenskan al een steunbetuiging aan het Nederlandse volk naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet.

Bron(nen):   Trouw 1  2 (betaald)    

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan Terlouw

  Hier zou Nederland een voorbeeld aan moeten nemen met de zwarte pieten discussie.

  • Windows 8

   Dit voorbeeld?

   “In the summer 2013, Moroccan newspapers published a sign posted on the wall of a residential building in Casablanca that said, “It is strictly prohibited to rent to Africans and unmarried persons. [Signed]: The general assembly of the building’s residents.”

   Vergeten ook wie de grootste slavendrijvers waren in de Middeleeuwen?

   En dan last but nog least het meest racistische boekje mag ook wel eens gecensureerd worden. Staat vol over het vermoorden en onderdrukken van andersdenkenden : DE KORAN

   (in antwoord op Jan Terlouw)
  • Windows 8

   ‘Vrouwen en meisjes worden voorzien van prijskaartjes naar potentiële kopers gebracht, zodat zij kunnen kiezen en onderhandelen over de verkoop’, schrijven onderzoekers. ‘Kennelijk ‘verkoopt’ IS deze yezidi-vrouwen aan jongeren, om ze zover te krijgen zich bij hun rangen aan te sluiten.’

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Tja, ISIS heeft blijkbaar voorbeeld genomen aan de blanke slavenhandelaren waaronder de Nederlandse. VOC mentaliteit, echt iets om trots op te zijn!

    (in antwoord op Windows 8)
    • harrr

     slavenhandel is uitgevonden door.. juist.. moslims
     Wij zijn inmiddels beschaafd geworden en doen dat al een tijd niet meer
     Moslims daarentegen .. tsja..

     (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Dat is niet correct, maar in de geschiedenis zijn zij wel degenen met het grootse aandeel in het totaal van alle slavenhandel.

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Verdorie, hebben de mosliims dan helemaal niets zelf uitgevonden?
      In ieder geval is het europesche slavernij aandeel maar marginaal. WIj hebben het maar een paar eeuwen gedaan terwijl het in de arabische/afrikaanse wereld al duizenden jaren bestaat en nog steeds doorgaat.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Windows 8

     Waar en vooral van WIE kocht de VOC zijn slaven?
     A-RA-BIE-REN

     (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. Burgermans

  Pipi Langkous wordt nu gepeeld door een gehandicapte Egyptische travestiet om de minderheden in Zweden tevreden te stellen.

 3. Apekool

  Ik koester mijn kinderboekje Oki en Doki bij de negers – gewoon ouderwets fout en zeker verboden door de politiek correcte hordes.

 4. Vogelbeest

  Iedereen die het verknippen van Pippi Langkous een goed idee vindt mag bijbels gaan uitdelen in Saudi Arabia.

 5. Meneer Dick

  Wilde dieren als huisdieren houden is ook zeer verderfelijk. Kijkers kunnen op dit verkeerde idee gebracht worden door de aap, die Pipi als huisdier houdt. Alle scenes met die aap moeten ook uit de Pipi’s films verwijderd worden.

 6. Revolutionary Socialist Media

  Vroeger was het normaal om zwarten als minder te zien. Wij blanken waren heel racistisch en zijn dat helaas deels nog steeds. Het Europese imperialisme heeft in de 19de eeuw enorm veel ellende veroorzaakt. Miljoenen zwarte arbeiders zijn als slaven gestorven. Alleen al in de ”Vrijstaat” Congo ( privé bezit van de Belgische koning ) werden 7 miljoen zwarte arbeiders vermoord tussen 1884 en 1908 door blanke Belgen!

  Het blanke westen was racistisch en je kunt je niet achter tradities verschuilen. Dat is waarom men nu pas begint met het bestrijden van racistische iconen en elementen. Want wie zich tegen bepaalde kinderverhaaltjes keert met racistische elementen, wordt als ”vijand van het volk” neergezet. Tegenstanders van Zwarte Piet worden geminacht, gehaat en vervloekt. Met als toppunt het racisme die vooral zwarte activisten te voortduren krijgen.

  Zweden is net als Nederland. Door de groeide armoede en neoliberaal wanbeleid krijgen extreem rechtse overtuigingen steeds meer steun. Men noemt de politieke elite links omdat ze multicultureel is. Terwijl die politieke elite juist neoliberaal handelt en vooral het kapitalisme van dienst is. Doordat het ( blanke ) arbeidersvolk in de steek gelaten is door de sociaal democratie en de communistische partijen, groeit het rechtse populisme. Daarom is het noodzakelijk dat arbeiderspartijen worden opgericht. Helaas zijn de meeste vakbonden niet bereid om dit te doen. Te veel steunen nog steeds de neoliberale sociaal democraten!!

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Je eindigt zelfs met een socialistische tirade?
   Wauw.

   Volgens mij haal jij de zaken een beetje door elkaar in je poging alles te rangschikken en te verklaren aan de hand van jouw socialistische dogmatiek.

   In ieder geval beheers je de techniek van schromelijk overdrijven en het op een onredelijke manier te proberen verzwaren van je standpunten wel aardig.

   Jij maakt echt teveel gebruik van het woord wij, wanneer je dit doet dan bind je alles tot een groep samen en probeer je dus ook de misstanden waar een gedeelte zich aan schuldig heeft gemaakt of nog maakt ook op de ander te schuiven.
   Alsof wij dus nu een soort van collectivistische schuld hebben naar wie dan ook toe.

   Tevens maak jij net als veel multiculturalisten standaard gebruik van het woord racisme als mensen een probleem hebben met bepaalde zaken die vanuit andere culturen hier in Europa meekomen met de toestroom van emigranten.

   Beweren dat we nu nog steeds te racistisch zijn omdat er in het verleden kolonisatie en slavenhandel heeft plaatsgevonden door landen uit Europa is te simpel en erg kortzichtig.
   Je gaat te veel vanuit want toen, en dus nu..
   Ben jij soms socialist omdat je voorouders dat een eeuw geleden waren?
   Net zo goed als dat mijn familielijn Duits is , heb ik niets met nazisme.
   Het is een persoonlijke zaak hoe men tegen zaken aankijkt, waarin er altijd een mix van nurture en nature aan het werk zijn.

   Hoeveel echt onvervalst racisme treft men nu nog aan in Nederland?
   Is het niet meer een verzet tegen het alsmaar meer moeten opgeven van de eigen cultuur en men daarom tevens steevast voor racist en intolerant mens wordt uitgemaakt?
   Dat er hier dus in Nederland heel veel mensen zijn geen zin hebben in het afschaffen van zwarte Piet is niet omdat zij racisten zijn ,maar omdat dit een verzet is tegen het alsmaar weer opofferen van hetgeen wij hier hebben en zijn ten koste van het multiculturalisme.
   Het zwarte Piet protest wordt dus gek genoeg niet perse wordt aangejaagd door een grote groep Surinamers of Afrikanen,maar des te meer door een grote groep blanke links-mensen die vol zijn van zelfhaat en een afkeer van hun eigen roots en cultuur hebben.(qua praatjes dan he?).
   Dit soort lieden gaat zelf natuurlijk niet midden in de Schilderswijk wonen omdat de daar heersende cultuur net zo waardevol en gelijkwaardig aan die van die van ons is, want zo hypocriet is en dan ook wel weer.
   Het is een terecht verweer tegen de linkse politiek correcte multiculturele dwang die men al tijdenlang dagelijks voelt en dewelke elke kans om haar zin door te kunnen drukken probeert te benutten.

   In dit geval kanaliseert deze dwang zich dus weer in het Zwarte Piet verhaal.
   En dat onder deze drogreden; jouw voorouders waren imperialisten en slavenhandelaren daarom ben jij het ook als je geen afstand van zwarte piet wilt nemen.
   Zo wordt er thans te werk gegaan.
   Vandaag is het zwarte piet en wat moet er morgen in de ban?
   Bespaar mij alsjeblieft je te simpele multiculturele demagogische van de hak op de tak retoriek.

   (in antwoord op Revolutionary Socialist Media)
  • harrr

   Hallo

   wil jij niet meer het woord WIJ gebruiken in jouw socialische gezever?
   Jouw wij hoor ik namelijk niet bij.
   Jouw blanken zijn misschien rascistisch, maar ik ben jouw blanke blijkbaar niet.

   Ga eens een tijdje op cuba rondzwerven, heerlijk dat socialisme. Geloof me, ik ben er geweest en dan weet je hoe geweldig dat socialisme is (NOT)
   Zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen in NL die zichtzelf socialist durft te noemen.

   NB
   Daar hebben ze geen uitkeringen ,, hooguit voedselbonnen voor 1 fles olie en 1 kg rijst (per week)
   Succes met je socialisme

   NB2
   Ik word doodziek van dat “vroeger waren hun of wij ook zo zo en zo” Vroeger was toen, Vroeger heb ik niets mee te maken, Dat was ik niet, ben ik niet schuldig aan en wil ik ook niet over afgerekend worden.
   Vroeger woonde we in een hol in de grond, Vroegr sleepten we de vrouwen aan hun haar dat hol in.
   Lekker belangrijk. Dat was vroeger. We leven NU en zijn NU beschaafd.

   (in antwoord op Revolutionary Socialist Media)
 7. Dudes & Dont's

  Dat ze negerkoning veranderen in koning, dat is te begrijpen. Maar waarom spleetogen maken niet meer mag, dat snap ik echt niet. In mijn ogen heeft dat niets met racisme te maken, maar is het puur kinderspel. Gaat te ver om te schrappen uit de gehele serie!

  http://www.dudesendonts.nl/puntmuts-pippi/

Reacties niet toegestaan