P.C Hooftprijs voor Anneke Brassinga: ‘een geestverruimend heelal van taal’

Dichteres Anneke Brassinga heeft de P.C. Hooftprijs 2015 gewonnen. Bij deze grootste Nederlandse literaire oeuvreprijs hoort een bedrag van 60.000 euro. De jury van de P.C. Hooftprijs prijst de dichteres om het (her)gebruik van bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden. De liefde voor de onuitputtelijke mogelijkheden van taal in poëzie is 'de constante van haar werk.' 'Wie gedichten van Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn, weer meedoen.' Brassinga (1948) begon haar carrière als vertaler, van onder andere Sylvia Plath en Vladimir Nabokov. In 1987 verscheen haar eerste dichtbundel, Aurora. Ze heeft al vele prijzen gewonnen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs in 2009.    

Bron(nen):   Trouw      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Grappig. Bij andere nieuwsartikelen buitelen de reaguurders hier over elkaar heen om zogenaamd te strijden voor de Nederlandse cultuur (Zwarte Piet, Islam, vluchtelingen, …) terwijl blijkbaar bij de verdiensten van Brassinga niemand iets heeft te zeggen. Voor de taalkundige prestaties van deze schrijfster zouden de zelfbenoemde Nederlandse ridders best bewondering mogen hebben.

  Hulde Anneke! Verschiet en Bloeiend Puin heb ik met veel genot gelezen.

  • marianne martens

   evenals haar vertalingen.kreeg gisteren een huppeltje van een geluksgevoel dat Anneke Brassinga de PC Hooft prijs heeft gewonnen.

   (in antwoord op AT)

Reacties niet toegestaan