Rijksmuseum klaar om ingericht te worden

De bouwwerkzaamheden aan het Rijksmuseum in Amsterdam zijn na 9 jaar afgerond. Gisteren vond de officiële sleuteloverdracht plaats. Het ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers is door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz in ere hersteld. Het museum kan nu beginnen met het inrichten van de 80 zalen. Na de inrichting met tentoonstellingsmaterialen volgen de kunstwerken, tussen de 8000 en 10.000 stuks. Als eerste worden ingewikkelde, grote en vreemde objecten neergezet, waaronder een vliegtuig uit 1917 dat het Rijksmuseum vorig jaar verwierf. De instelling heeft een verzameling van ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen, waarvan het merendeel in depots is ondergebracht. Rijksmuseum officieel klaar In april opent het vernieuwde Rijksmuseum de deuren voor het publiek en hoopt daarna 2 miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen. Het museum zal 365 dagen per jaar open zijn. Ook kreeg het museum een ondergronds plein van 4000 vierkante meter. De topstukken van het museum, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, kregen een plek in de Philipsvleugel. Daar ontvangt het museum ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.   Volgens de oorspronkelijke planning zou de verbouwing 4,5 jaar duren en zou het Rijksmuseum halverwege 2008 weer heropenen. Door allerlei tegenslagen is dit bijna 5 jaar later geworden.  

Bron(nen):   De Architect      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Pietje_Precies

    maar dan heb je ook wat! nu al zin om er een kijkje te gaan nemen

  2. catchit64

    Schandalig dat een verbouwing zo lang kan uitlopen, maar ja het gaat over een volstrekt overgewaardeerd oud gebouw in de voltrekt overgewaardeerde hoofdstad van ons land dus dan mag het.
    Wie heeft zijn zakken lopen vullen met deze uit de hand gelopen onzin.
    Als cultuur barbaar zeg ik… plat stoten die ouwe troep, en nee het kitscherige interieur kan dan misschien wel oud zijn maar mooi is een subjectief begrip.

Reacties niet toegestaan