Kranten herdenken rampvlucht MH17: ”Tot ik sterf, zal ik het niet begrijpen”

De grote Nederlandse kranten openen vrijdag met verhalen in het kader van rampvlucht MH17 een jaar geleden. De Telegraaf heeft op de voorpagina twee foto's van de rampplek. Eentje vlak na de ramp met de vliegtuigdelen in het landschap, en eentje van kortgeleden: een veld waarop het gras weer groeit. In de kop een citaat van toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken: ,,Tot ik sterf, zal ik het niet begrijpen.''

Het AD opent met een persoonlijk verhaal van Paul van der Leij en Tineke Kiezebrink. Zij verloren hun 31-jarige dochter Jennifer en 12-jarige kleinzoon Rowen die in het vliegtuig op weg waren naar Kuala Lumpur. Binnenin de krant staat een fotocollage van gedenktekens voor de slachtoffers in Nederland.

De Volkskrant richt de aandacht op de bewoners van het rampgebied in Oekraïne, die ook zijn geraakt door de ramp. Op de voorpagina een rouwende vrouw, met de veelzeggende tekst: Ineens kwam er iemand door het dak. In de krant is een lange reportage te lezen over de bewoners van de plaatsen rondom het rampgebied.

Trouw

Een gedicht van Elly de Waard over de terugkomst van de eerste kisten met resten uit Oekraïne is te lezen op de voorpagina van dagblad Trouw. De krant heeft verhalen over de rampplek en de nabestaanden in Nederland. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het feit dat er belangrijke mensen zijn omgekomen die zich hebben ingezet voor de strijd tegen aids. 'Vliegramp was een klap voor aidsbestrijding', kopt de krant.

Dagblad Metro heeft op de voorpagina een pagina vullende foto van een van de rebellen op de resten van het vliegtuig. Onderaan de pagina de kop: 17-07-2014.