Vandaag 80 jaar geleden werd de eerste Autobahn geopend. En niet door Hitler

Ze gelden nog steeds als een uitvinding van Hitler en als een van de bewijzen dat hij niet slechts foute dingen deed. Maar toen 80 jaar geleden, op 6 augustus 1932, het eerste stukje Autobahn bij Keulen werd geopend was Hitler nog een oproerkraaier van een luidruchtige tegenpartij. De werkelijke vader van de autobahn was de man die toen burgemeester was van Keulen en die later de eerste Bondskanselier werd van het herrezen Duitsland: Konrad Adenauer.  Hij had een voorliefde voor snelle auto's en wilde opschieten. Hij bedacht wegen zonder kruisingen om vaart te kunnen maken. Hij sprak 80 jaar terug: "So werden die Straßen der Zukunft aussehen". Dat geloofde toen nog niemand. Later verkondigde Goebbels met succes dat Hitler de autobahn had uitgevonden. Niet dus.

Bron(nen):   Der Stern      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Frits

    Interessant. En zou toen ook bij Adenauer de strategische overweging al meegespeeld hebben dat dergelijke wegen essentieel waren voor snel transport van militair materieel, of zou hij Hitler en zijn club op dat idee gebracht hebben?

  2. Gekke Gerrit

    En al had hij het wel uitgevonden.. Een pedofiel die jarenlang kinderen misbruikt en daarna een oud vrouwtje helpt oversteken is ook niet ineens een goed mens.

Reacties niet toegestaan