Eén ding staat vast: vandaag 2015 jaar geleden werd Jezus niet geboren

Twee dingen over Jezus staan vast: hij is geboren en hij kwam op gruwelijke wijze om aan het kruis. De rest is een sterk verhaal, dat kan inspireren. Van sommige dingen uit het sterke verhaal staat vast dat ze historisch niet kloppen. Zo staan in de kerstverhalen (van Lukas en Mattheus, de andere evangelisten maken geen woorden vuil aan de geboorte) enige aanwijzingen over de datum en het jaar van het kerstverhaal. Het gebeurde, als het gebeurde, niet in de winter. "De herders hielden de wacht bij hun kudde," zegt Lukas. En ook in Judea doen herders dat niet midden in de winter. Er staan ook wat aanduidingen in het verhaal over het jaar waarin kerst gebeurt kan zijn. Een van die aanwijzingen - dat koning Herodus leefde en uit jaloezie de kindermoord organiseerde - maakt het heel onwaarschijnlijk dat Kerstmis 2015 jaar geleden was. Herodes leefde vermoedelijk tot 4 voor Christus. Het was dus niet in de winter en in een ander jaar, maar toch: goede kerstdagen!

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  so what about Jesus he died on the cross, what about that fucker, I don’t give a toss !!!

 2. Likoed Nederland

  Afkomstig uit een Israelische nederzetting.

 3. Rondolph59

  Nu klopt deze bewering ook niet…tijdens de winters in Judea en omgeving gaan herders nog steeds de weide op, en herodus ?? Waarschijnlijk 4 jaar voor Christus???? We weten het nog steeds niet precies….. Het blijft een sprookje

 4. Motto

  Naar ik heb begrepen, stamt het kerstfeest af van onze verre voorouders. Die vierden rond die tijd de zonnewende, feest van de terugkeer van het licht.

 5. wwoud

  Het christendom, het best geslaagde autoritaire, veelzijdige marketingconcept op basis van een zorgvuldig opgebouwd narratief met meerdere lagen omringd door een mengelmoes van imponerende rituelen die teruggrijpen op de oudheid in verschillende culturen.

 6. harrr

  Andere “goden” die op op 25 december zijn geboren:

  Chrishna
  Mithra
  Horus
  Buddha
  Beddou
  Hercules
  Attis
  OSIRIS
  Tammuz
  etc
  etc

  Bespeuren we hier een patroon?…

  Ja, de zon komt terug

  Oja, de meesten zijn ook uit een maagd geboren

 7. Dead Silence

  Cuttus is ook de 25e december geboren uit de flamoes van tante To.

 8. Jan Leul

  En drie :Jezus is op zeker niet in België geboren. Ga er maar eens drie wijzen vinden.

 9. Jan Leul

  Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond onder meer bekend als Yule of Joelfeest.

  De datum voor het christelijke feest van Kerstmis – 25 december – gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd.

  bron wiki

 10. Calhoun84

  Keep up the old news. We weten toch al enkele jaren dat Jezus niet geboren is in het jaar 1 op 25 december 🙂

  De kerstening heeft er voor gezorgd dat we de geboorte van Christus op 25 december vieren, maar volgens mij weten de meeste Nederlanders dat ondertussen ook al wel.

Reacties niet toegestaan