65 jaar Suske en Wiske

Cultuur
donderdag, 07 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Op het Eiland Amoras, het eerste verhaal waarin Suske en Wiske sámen de hoofdrol spelen, verscheen in 1945 in De Nieuwe Standaard. Sindsdien zijn er meer dan 300 albums verschenen. Het Belgische weekblad Knack wijdt een themanummer aan de 65e verjaardag van Suske en Wiske en hun bedenker Willy Vandersteen, die twintig jaar geleden overleed.
Journalistiek veteraan Gaston Durnez vertelt hoe strips na de oorlog een niet te onderschatten wapen waren in de concurrentiestrijd tussen kranten. ‘Toen Vandersteen in 1947 naar De Standaard vertrok, zouden volgens de verhalen 20.000 abonnees hem gevolgd zijn.’
Wat blijft er overeind van de klassieke albums van Suske en Wiske? Was Vandersteen een meesterverteller? ‘We hebben hem lang onderschat’, meent Jan Smet, een pionier van de stripjournalistiek in Vlaanderen. Vandersteen heeft hem destijds ook aangezocht, zo blijkt, om conservator van een Suske en Wiskemuseum te worden. De meestertekenaar voelde zichzelf op zijn oude dag duidelijk miskend. Nu brengen een aantal vakgenoten hulde aan de man die hen strips leerde lezen en tekenen.
Het themanummer omvat verder een uniek interview met de drie dochters van Vandersteen, ook over de antisemitische tekeningen van hun vader die recent in de openbaarheid kwamen.