De kip met de gouden eieren: García Marquez schrijft tóch aan een nieuwe roman

Cultuur
door Admin
maandag, 01 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er gingen al eerder geruchten dat Gabriel García Marquez (Nobelprijs voor de literatuur in 1982) zou schrijven aan een nieuwe roman (zie de link naar De Papieren Man 2008 voor een overzicht). Dit ondanks eerdere uitspraken van de Colombiaanse schrijver dat hij gestopt zou zijn met schrijven.
'Gabo's' laatste roman, Herinnering aan mijn droeve hoeren, verscheen in 2004. De publicatie alleen al was een literaire sensatie. Vervolgens verscheen er afgelopen oktober een verzameling toespraken, Yo no vengo a decir un discurso (I didn't come to give a speech). De titel verwijst naar zijn aanvankelijke weigering om te speechen, waar hij vervolgens bij het ontvangen van zijn Nobelprijs weer op terugkwam. Bij de presentatie van deze nieuwe bundel wist de uitgeverij, Random House, te melden dat García Marquez momenteel de laatste hand legt aan een roman, getiteld En agosto nos vernos. Voor lezers is het altijd prettig wanneer een geliefd schrijver terugkomt op eerdere uitspraken...
García Marquez, die wereldfaam verwierf met romans als Honderd jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera is inmiddels 83, dezelfde leeftijd die de ons heden ontvallen Harry Mulisch bereikte. Waar Mulisch al jaren geleden verklaarde te genieten van zijn oude dag en niet meer zo de behoefte voelde om nieuwe romans te schrijven (waarschijnlijk in de overtuiging dat het allerbeste al geschreven was - door hemzelf), lijkt García Marquez de pen niet te kunnen neerleggen. Het is te hopen dat men, ondanks alle literaire opwinding, de oude man de ruimte geeft om in alle rust te kunnen schrijven wat hem goeddunkt.