Einde van de cd komt eraan

Cultuur
door Gilles Dijkmanzondag, 13 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens Side-line.com willen de grote platenmaatschappijen de cd’s uiterlijk in 2012 uit de handel halen. Downloaddiensten zoals iTunes en betaalde muziekstreaming sites zoals Spotify zullen de muziek cd gaan vervangen.
De enige muziek cd’s die nog verkocht zullen worden zijn limited edition cd’s die zich vooral richten op de verzamelaars. Al is het nog maar de vraag of deze in de winkel te vinden zullen zijn, omdat het zeer waarschijnlijk is dat de distributie van deze limited edition cd’s grotendeels via Amazon zal verlopen.
Side-line.com wist al langere tijd van deze plannen, maar probeerde eerst verhaal te halen bij enkele grote platenmaatschappijen zoals EMI, Universal en Sony. Deze waren niet bereikbaar voor commentaar en daarom is het nieuws nu als een gerucht naar buiten gekomen.
Het is echter geen grote verrassing dat de platenmaatschappijen van de muziek cd’s af willen. Ze zoeken namelijk al langere tijd naar een manier om de winstmarges binnen de muziekindustrie te vergroten. Door af te stappen van de verkoopwijze met fysieke winkels en dure distributie kanalen kan er een hoop geld bespaard worden. Of de consumenten en de artiesten er profijt van hebben is nog maar de vraag.