Offeren van kinderen 'big business' in Oeganda

Cultuur
door Chantal Caeszondag, 16 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De dorpen rond Kampala, de hoofdstad van Oeganda, zijn in de greep van de angst. Kinderen worden op weg naar school ontvoerd door 'witch doctors', die hen in opdracht offeren. Dat ritueel, dat sinds enkele jaren opgang maakt, zou boze geesten gunstig stemmen en zo welvaart brengen. Volgens sommigen is het gruwelijke fenomeen het gevolg van de verbeterde economie in Oeganda. Kinderen worden gebruikt als betaalmiddel. Volgens de BBC betalen leden van de nieuwe elite enorme bedragen voor de offers in de hoop zo hun rijkdom nog te vergroten. Vaak worden kinderen verminkt: hun bloed zou geluk brengen.
De Britse organisatie Jubilee Campaign stelt dat meer dan 900 gevallen nog door de politie onderzocht moeten worden, maar dat er corruptie mee gemoeid is en de politie te weinig middelen krijgt. Een undercover reporter van de BBC sprak met een oma die het onthoofde lichaam van haar 6-jarige kleinzoon terugvond in een rietveld. Volgens de vrouw gaf de lokale 'witch doctor' toe dat hij het kind had geofferd, maar de politie weigerde de zaak te onderzoeken.
De journalist gaf zich uit voor een lokale ondernemer en zocht een 'witch doctor' die voorspoed kon brengen voor zijn bouwonderneming. Awali wilde dat wel doen: 'We kunnen het kind begraven op je bouwwerf, of we snijden het kind op verschillende plaatsen en geven je het bloed als spiritueel medicijn. Als het een jongen is, snijden we het hoofd en de geslachtsdelen af. We graven dan een kuil op je bouwwerf en begraven er ook de voeten en de handen'.
Bron(nen): De Morgen BBC News