Opening Amsterdam Tattoo Museum

Cultuur
vrijdag, 04 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Morgen opent het Amsterdam Tattoo Museum aan de Plantage Middenlaan 62. Hier wordt de verzameling van tatoeagekoning Henk Schiffmacher getoond en een uitgebreide collectie voorwerpen die de cultuurhistorie van de tatoeage belicht. De collectie van tatoeageparafernalia, rariteiten, kunst, boeken, prenten, foto's en tribale gebruiksvoorwerpen beslaat 2000 m2.
Als tattoo artiest verzamelde Schiffmacher jarenlang alles, uit alle uithoeken van de wereld, wat met tatoeëren te maken heeft. Volgens velen werd het hoog tijd om al dit moois op één locatie toegankelijk te maken voor het publiek. Ook is het belangrijk om de collectie goed in kaart te brengen. Alleen Schiffmacher wist namelijk wat de betekenis is van veel van het verzamelde. Mocht er iets met hem gebeuren, dan zou de hele collectie nagenoeg waardeloos worden.
Inmiddels is het grootste gedeelte van de collectie ook digitaal in kaart gebracht. Het museum zelf zal ook op internet te bezoeken zijn. Aan het online museum kunnen persoonlijke tattoocollecties worden toegevoegd. Hopelijk zal het in loop der jaren uitgroeien tot een allesomvattende databank van de tatoeagegeschiedenis.
Jeannette Seret, directeur van Partners aan het Werk, heeft 1,5 miljoen euro gestoken in het project. Ze wil jaarlijks 300 mensen resocialiseren met werk in het nieuwe museum.