Turkse kunstenares bedrijft liefde op podium in Istanbul

Cultuur
dinsdag, 07 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Turkse kunstenares Şükran Moral, die bekend staat om haar extravagante en provocerende werken, had vorige week seks met een vrouwelijke partner tijdens haar nieuwste voorstelling 'Amemus' in het Casa Dell Arte Gallery in Istanbul.
Het publiek, dat geen idee had wat hen te wachten stond, reageerde geschokt toen een jonge vrouw, die slechts een string en BH droeg, naar een bed op het podium liep en begon te vrijen met Moral. De meeste toeschouwers verlieten de zaal tijdens de eerste 10 minuten van de voorstelling. Na 20 minuten was het publiek weg, maar Moral en haar partner gingen nog een tijdje door.
Moral legde later uit dat haar acts altijd meerdere doelen dienen. Ze wilde een nieuwe expressie toevoegen aan de taal van de performance art en uiteraard taboes doorbreken. Daarnaast wil ze ook de toeschouwer prikkelen, verwarren, sarren en choqueren. Niemand blijft onberoerd. Het bedrijven van de liefde in deze voorstelling is een artistiek evenement, geen 'seks-show'. Het raakt politieke en morele standpunten over seksualiteit.
Door de reacties en om veiligheidsredenen is de expositie met foto's van Amemus, die geopend zou worden op 9 december geannuleerd.
De video 'Istanbul Underground' toont een performance uit 2007, maar gaat over dezelfde thema's: vrouwelijke seksualiteit, empowerment en grenzen verleggen.