Youp denkt niet dat hij zijn dromen verraden heeft

Cultuur
dinsdag, 04 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Youp van ‘t Hek laat zich in de backstagebar van Carré interviewen door het Belgische weekblad Humo. Aanleiding is zijn jongste show ‘Omdat de nacht’.
Van ‘t Hek: “Op een dag stond ik voor de spiegel, en stelde ik vast dat ik de man aan het worden was over wie ik graag grapjes mag maken in mijn voorstellingen. Opgeblazen kop, dikke buik, je kent het type. Ik dacht: ik moet wat doen. Ik ben dan wat minder pasta beginnen te eten en wat gematigder beginnen te drinken, en sindsdien ben ik behoorlijk vermagerd. Wat me heel goed uitkomt wanneer ik zoals nu een hele serie voorstellingen op rij afwerk: mijn conditie is er een pak op vooruitgegaan.”
“Om de zaak fris te houden verwerk ik ook weleens een actuele grap in mijn show, die ik de dag van de voorstelling verzin. Twee voorwaarden: hij moet geestig zijn, en niet al ergens op één of ander internetforum te vinden zijn. Toen Harry Mulisch op sterven lag, bijvoorbeeld, vertelde ik dat hij best toch nog even wachtte met doodgaan, want Jeroen Krabbé zat nog in het buitenland. Een heel Nederlandse grap: 't is bij ons geweten dat Jeroen Krabbé altijd als eerste in beeld komt wanneer een bekend persoon net is overleden, want altijd weer was hij de beste vriend van die persoon. Jeroen kwam iedere week over de vloer bij Harry, weet je wel.”
“Ik denk niet dat ik mijn dromen verraden heb, echt waar niet. Al betrap ik er mezelf weleens op dat ik iets doe wat de tweeëntwintigjarige Youp nooit voor mogelijk zou hebben gehouden, en waarschijnlijk ook zou afkeuren. Onlangs ben ik met mijn zoon Julius naar de wedstrijd Barcelona - Real Madrid gaan kijken, in Camp Nou. Gewoon hup, even op en neer met het vliegtuig. Op het moment dat ik met mijn zoon in dat vliegtuig zit, besef ik natuurlijk wel dat het eigenlijk ongehoorde luxe is, en dat ik me er misschien wel een beetje voor zou moeten schamen. Maar als ik eerlijk ben, heb ik er ook wel weer schijt aan. Kijk, in Nederland ben ik altijd en overal Youp van 't Hek, terwijl ik in Barcelona gewoon een vent ben die naar het voetbal gaat. Dat is weleens prettig.”
Het volledige interview met Youp van't Hek valt te lezen in de Humo.
Bron(nen): Humo