Waarom leven mensen in de VS steeds korter?

Bijna overal ter wereld worden mensen steeds ouder, behalve in één groot land, de Verenigde Staten.

Laagopgeleide witte mensen in de VS sterven op steeds jongere leeftijd. "Als je geen bachelor hebt in de VS daalt je loon al een halve eeuw," aldus Sir Angus Deaton, Britse Nobelprijswinnaar in de economie. "Dat vernietigt gezinnen. Het vernietigt gemeenschappen. Het heeft ook geleid tot een zelfmoordepidemie." Hij en zijn vrouw, professor Anne Case, noemen deze sterfgevallen 'doden door wanhoop' vertelt hij aan de BBC.

De levensverwachting daalt in de VS al drie jaar achter elkaar en dat is in honderd jaar nog nooit gebeurd. "We denken dat het te maken heeft met het falen van het kapitalisme. Vooral in Amerika, waar bijna alle groei van het bnp is gegaan naar een hele kleine bovenlaag," aldus de econoom. "Mensen gaan dood aan drugsverslavingen, aan zelfmoord, aan leverziekten door alcoholmisbruik. Mensen sterven doordat ze zichzelf langzaam of snel doden."

Deaton vervolgt: "De VS heeft nauwelijks een sociaal vangnet. In Europa zijn er veel betere vangnetten. Ik denk dat dat een van de redenen is dat we het hier nog niet hebben gezien, maar er zijn tekenen dat ook het Verenigd Koninkrijk kampt met een opiatencrisis. Er is daarnaast altijd een probleem geweest met alcohol hier." De Nobelprijswinnaar is bezig met een vijfjarig onderzoek naar ongelijkheid in het VK en hoe het moet worden aangepakt.

Bron(nen):   BBC