‘Arme mensen zijn niet onverantwoordelijk of dom’

Je hebt ook economen die niet de hele dag bezig zijn met economische groei, zodat de rijken steeds rijker worden. De Française Esther Duflo kreeg de Nobelprijs voor haar onderzoek naar wat je kunt doen aan armoede, want daar houdt ze zich op hoog niveau mee bezig.

"Toen ik opgroeide, had ik heel sterk het gevoel dat we de problemen van de armste persoon op de wereld moeten oplossen, en daarna de op een na armste. Door economie te studeren, dacht ik daaraan te kunnen bijdragen," zegt ze tegen het FD.

We hebben elkaar de afgelopen eeuwen overtuigd dat je rijkdom aan jezelf te danken hebt en armoede aan jezelf te wijten. Dat is net zo onzinnig als volhouden dat de aarde plat is, maar toch is de overtuiging diep verankerd. Duflo kreeg de Nobelprijs voor haar strijd daartegen.

"Ik wil dat mensen begrijpen dat arm zijn niet betekent dat je onverantwoordelijk of dom bent. Er is een groot wantrouwen richting armen, de angst dat ze alle uitkeringen die ze ontvangen zullen besteden aan de verkeerde dingen, zoals alcohol. Dat is gevaarlijk paternalisme. We moeten af van het idee dat stamt uit de Victoriaanse tijd dat je arm zijn zo onaantrekkelijk mogelijk moet maken zodat mensen een prikkel hebben om te werken."

Bron(nen):   Financieel Dagblad