Belastingambtenaren krijgen iPads van de baas

Een iPad van de baas is niet onbelast. Maar Apple levert wel duizenden iPads aan Nederlandse belastingambtenaren. Dat maakte Apple gisteravond bekend. De Belastingdienst bevestigt dat er inderdaad iPads uitgedeeld zijn. Vorige maand besloot een rechter dat werkgevers hun medewerkers niet zomaar een iPad cadeau mogen geven. De iPad wordt namelijk gezien als 'volwaardige computer' en niet als 'communicatiemiddel' zoals de smartphones, die wel vrijgesteld zijn van loonbelasting. Ondermeer bij RTL Nederland leverde dit een naheffing van ruim 3 ton op. RTL Nederland gaf in 2010 namelijk 664 iPads aan het personeel en dacht dat de iPad zou gelden als 'communicatiemiddel'. Duizenden Nederlandse ambtenaren krijgen zelf wel een iPad van de baas. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple gisteren bekend maakte. Apple leverde afgelopen jaar onder meer vijfduizend iPads voor personeel van de Belastingdienst en medewerkers van justitie. De belastingdienst kan niet meteen zeggen hoe de iPads verrekend worden.

Bron(nen):   NRC       

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik vraag me echt af waarom de overheid van ons belastinggeld duizenden IPads cadeau doet aan de ambtenaren. Kunnen die zich zelf die aanschaf niet veroorloven? Het kán niet dat dit cadeautje werkgerelateerd is.

  IPads, vergaderen in Parma, ‘kennismakingsreisjes’ in verre landen, vliegen met business class… De overheid springt wel erg royaal om met belastinggeld en dat in een tijd dat de gemiddelde werkgever zich maandelijks afvraagt hoe hij zijn personeel weer moet betalen.

 2. Ron Kersten

  Schandalig !

  Als burger moet ik betalen voor dit soort “kadootjes” van de overheid ?
  Een ambtenaar heeft geen iPad nodig, de meesten kunnen zelfs zonder ordinaire PC want ze doen er toch niets goeds mee.

  Ik verwacht wel dat de overheid ons die 5000 iPads niet in rekening brengt, maar de opmerking “De belastingdienst kan niet meteen zeggen hoe de iPads verrekend worden” doet mij vrezen dat de belastingbetaler weer extra gepakt gaat worden. Ze blijven maar Sinterklaas spelen terwijl wij zelf een iPad niet kunnen betalen en dus niet kopen.

  Deze grofweg 3 miljoen Euro had beter besteed moeten worden. Het zou geen kwaad kunnen weer eens op TV deze “geld over de balk” overheids-acties breed uit te meten en de teugels strakker aan te halen. Tuurlijk is het “maar” 3 miljoen, peanuts vergeleken bij die andere flops zoals HSL-Zuid (8 miljard?), Fyra (einde nog niet in zicht…), JSF , Betuwelijn en ga zo maar door.

  Wie gaat die bende profiteurs nu eens goed doorlichten en dit soort uitwassen uitbannen?

 3. Michel Ootes

  Ron, Ik neem aan dat je weet dat alle uitgaven van de belastingdienst uiteindelijk door de maatschappij betaald worden.

  Bij de belastingdienst wordt dit niet als cadautje weg gegeven maar is dit bedoeld als werkkapitaal, alhoewel ik ook betwijfel of een Ipad wel voor elke ambtenaar iets toevoegd.

Reacties niet toegestaan