Minder werklozen: Amerika nu echt door de dip

In de VS is het aantal aanvragen voor een WW-uitkering in vijf jaar niet zo laag geweest. Het is de zoveelste aanwijzing dat de Amerikaanse economie nu echt begint aan te trekken. Minder aanvragen voor een uitkering betekent dat werkgevers weer mensen aannemen. De productie van fabrieken groeit ook.

Dit is politiek excellent nieuws voor president Obama die Amerika er graag van wil overtuigen dat hij mee geholpen heeft de economie uit het slop te halen. Het herstel in de VS komt ook veel eerder dan in Europa waar de werkloosheid onveranderlijk hoog blijft en politieke verdeeldheid verlammend werkt.

Barack Obama heeft ook goed nieuws voor de beleggers. De Dow Jones-index steeg sinds hij in 2009 aantrad van 7900 naar bijna 14.000. Nu had Obama het ‘geluk’ dat hij aantrad toen de Dow heel laag stond. Dan is het wat makkelijker om groei te bereiken. Maar tegelijk ontneemt het Republikeinen hun geliefde argument dat Democraten – zoals Obama – altijd een  rommeltje maken van de economie. Waar is daarvoor deze keer het bewijs?

Het blijft overigens wel de vraag of de mooie cijfers over de werkloosheid structureel zijn. Economen zeggen dat het herstel nog  broos is. Volgende maand kan het anders zijn. Bovenden leidt meer productie lang niet altijd tot meer banen. Fabrieken kunnen dankzij automatisering met minder medewerkers steeds meer produkten maken. Het wordt wel de ‘jobless recovery’ genoemd – een economisch herstel zonder nieuwe banen.

 

Bron(nen):   CNN  MarketWatch  RTR