'Turkije pakt piloten op die Ghosn hielpen ontsnappen'

Economie
door anp
donderdag, 02 januari 2020 om 12:10
turkije pakt piloten op die ghosn hielpen ontsnappen1577964754
De Turkse politie heeft naar verluidt donderdag zeven mensen, waaronder vier piloten, aangehouden in verband met de ontsnapping van automagnaat Carlos Ghosn. De gevallen Nissan-topman, die onder meer wordt verdacht van fraude, vloog met een privéjet vanuit Japan via Turkije naar Libanon. Hij mocht eigenlijk Japan niet uit.
Naast de piloten werden twee medewerkers van luchthaven en een vrachtarbeider aangehouden. De voormalige Nissan-baas maakte dinsdag bekend dat hij naar Beiroet was gevlucht om te ontsnappen aan wat hij een "opgetuigd" rechtssysteem noemde.
Volgens een medewerker van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken was de grenspolitie niet op de hoogte van de komst en het vertrek van Ghosn. Volgens vluchtgegevens heeft Ghosn verschillende vliegtuigen gebruikt om van Japan naar Istanbul te vliegen en vervolgens door te reizen naar Libanon.
De zakenman, die zowel het Franse, Libanese als Braziliaanse staatsburgerschap bezit, werd dagen geleden door een particulier beveiligingsbedrijf uit Tokio gesmokkeld. Aan het vluchtplan zou drie maanden zijn gewerkt.