Consumentenvertrouwen daalde bijzonder hard

Economie
door anp
woensdag, 13 maart 2013 om 9:53
welingelichtekringen header 1
Het consumentenvertrouwen is in Nederland, vergeleken met andere EU-landen, sinds 2008 bijzonder hard gedaald. Alleen de Griekse consumenten verloren nog harder hun vertrouwen in de economie, blijkt woensdag uit een toelichting van het Centraal Planbureau op de ramingen voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar.
"Hier is iets geks gaande", zei CPB-directeur Coen Teulings woensdag. "Het consumentenvertrouwen heeft zich in Nederland buitengewoon slecht ontwikkeld. Alleen Griekenland staat er slechter voor. De Nederlandse consument houdt de hand op de knip en dat is iets wat aandacht behoeft."
De ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt spelen een belangrijke rol in het lage consumentenvertrouwen in Nederland. De afgelopen jaren zijn de prijzen nominaal 17 procent gedaald, met de inflatie meegerekend zelfs 23 procent. Teulings waarschuwde voor zichzelf versterkende negatieve spiralen.
Teulings toonde zich "enerzijds somber" over de cijfers en ontwikkelingen in de Nederlandse economie, maar zei tegelijk dat Nederland er economisch structureel goed voor staat. "Het beeld dat we in Nederland boven onze stand leven is grosso modo niet juist."