Bolkestein: het einde van de euro komt

Er moet naast de euro een parallelle munt komen voor de kredietwaardige landen als Nederland en Duitsland. Dat zei VVD-coryfee Frits Bolkestein woensdagavond in Pauw en Witteman.
Frankrijk mag van hem al niet meedoen aan de parallelle munt, want het land is 'vrijwel failliet' en wordt 'op ondoordachte wijze geleid'. De plannen voor de munt voor de kredietwaardige landen ('noem het mark') zal moeten komen van de Duitse Bundesbank. Bolkestein ziet ook wel in dat dit niet direct zal gebeuren, maar ooit wordt het werkelijkheid. 'Over 5 jaar piepen ze wel anders.' We zijn volgens hem pas aan het begin van alle problemen. Het is hoog tijd om 'orde te scheppen in de chaos'. Met een parallelle munt kunnen de kredietwaardige landen hun eigen financiële positie beschermen. 'De tekortlanden zullen zich verzetten als de duivel tegen wijwater', verwacht Bolkestein. Maar uiteindelijk zal een dure 'noordelijke munt' goed zijn voor hun concurrentiepositie.

32 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  De Bolk is een oude man.

  Maar hij heeft wel een punt. Vind zelf al langer dat Nederland geheel in Duitsland kan opgaan als nieuwe deelstaat en dat bijvoorbeeld ook de Nederlandse taal ingeruild kan worden voor de Duitse.

  Voetbaltokkies schreeuwen dan al snel dat de Nederlandse identiteit zo verloren gaat en het oranjegevoel te belangrijk is. Tja, ik hecht daar geen enkele waarde aan. Nationalisme is mij vreemd wat dat betreft. Misschien ben ik extreem, misschien loop ik mijn tijd ver vooruit. Wie zal het zeggen.

  • BKiefer

   U bent 73 jaar te laat.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ik zat al op deze uiterst makkelijke en voorspelbare inkopper te wachten. Nu ja, dat is altijd de eerste reactie die ik krijg. Godwinnen hoort er nu eenmaal bij.

    (in antwoord op BKiefer)
    • Loobs

     Oké, maar ik zie de noodzaak van ‘n taal inruilen niet zo… wat is het nut daarvan? Linguistische gelijkschakeling heeft enkel culturele verarming als gevolg. De meeste landen kennen regio’s waarin men ‘n andere taal spreekt plús de federale voertaal. Vergis je niet, taal is erg met hart en ziel verbonden, bepaalt iemands identiteit nog meer dan een landsgrens. Dat kun je niet effe uitvlakken op autocratische wijze. (Overigens zijn Duitsers, zeker in het Rijnland, zeer gesteld op het Nederlands.)

     (in antwoord op Genuine_Defector)
     • John

      De gehechtheid aan de eigen taal blijkt toch niet erg bij Nederlanders. Elke nit-wit (haha) die interessant wil lijken doorspekt zijn gebabbel met Engelse (Amerikaanse) uitdrukkingen. Wat het Duits betreft lijkt het beperkt te blijven tot “überhaupt” 😉

      (in antwoord op Loobs)
     • Albert Bakker

      Das ist nicht ganz wahr. Nederlanders sprechen wel een bisschen Deutsch. Wenn sie tanken gehen over die grens dann gehen sie dabei auch vaak nog even wat botschaffen doen und dan mussen sie wel Deutsch sprechen tegen de kassafraulein sonst kriegen sie die botschaffen nicht mit.

      (in antwoord op John)
     • Heldoppantoffels

      Inderdaad! Samenvoegen vind ik ook prima, maar (verplicht) de taal inruilen gaat mij weer iets te ver.

      (in antwoord op Loobs)
   • Heldoppantoffels

    Wat een kortzichtige reactie.

    Je bent het eens of niet met zijn woorden maar hij pleit niet voor het criminele regime van tijdens de jaren 1936 – 1945.

    (in antwoord op BKiefer)
  • Edwin67veen

   Dat vind ik een super idee, maar waarom laten we dan niet alle landen in zijn geheel opgaan als deelstaten in de Europese Unie en verruilen we de taal voor Esperanto.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ja, u heeft het natuurlijk over de huidige eenwording binnen de Europese Unie. Ik ben daar verder ook geen tegenstander van, maar we hebben kunnen zien dat het allemaal te snel en overhaast is gegaan en dat er daardoor hele grote fouten zijn gemaakt. De afkeer van een groot deel van de bevolking tegen eenwording kan ik dan ook wel begrijpen. Er mag dus wel wat gas worden teruggenomen. Samenwerking en verdere integratie met Duitsland, motor van Europa, is in dat opzicht makkelijker uit te leggen.

    En een gemeenschappelijke wereld- of regionale taal ben ik inderdaad ook niet tegen. Maar ik zie niet in waarom dat Esperanto zou moeten zijn. Engels of in Europa Duits liggen meer voor de hand.

    (in antwoord op Edwin67veen)
    • Edwin67veen

     Ik denk dat het grootste probleem van de Europese integratie te maken heeft met een enorm slechte communicatie van onze staatslieden. partijpolitiek, angst van de mens voor veranderingen en ook de EU zelf. Als nu eens elke week een programma op TV zou komen die alle voordelen (dus geen propaganda, maar eerlijk) zou uitleggen en er ook een duidelijk stappenplan zou komen wanneer we dingen in gang gaan zetten. We hoeven dan niet steeds te debatteren over of we wel of geen dingen willen veranderen of samenvoegen, maar over de wijze waarop, hoe en wanneer. Ik zou willen voorstellen een breakpoint te introduceren. Op bijvoorbeeld 31 december 2013 moeten alle landen aangegeven hebben of ze wel of niet binnen de unie willen blijven. Als ze wel binnen de unie willen blijven dan betekent dit het opgeven van de eigen soevereiniteit. Elk land dat wil blijven voert de euro in en accepteert het nieuwe gekozen parlement (alleen de aangeloten landen kunnen dat kiezen) en de verdere integratie tot 1 geheel op alle gebieden. Misschien is het inderdaad nog niet zo gek zoals je voorstelt om Nederland op te laten gaan in Duitsland als een soort pilot. Andere landen kunnen zich dan later (onder zeer strenge gecontroleerde voorwaarden en zonder uitzonderingen) aansluiten en geven daarmee hun soevereiniteit op.
     Veel sceptici zullen nu roepen dat er dan geen land is die zich wil aansluiten. Misschien, maar als bijvoorbeeld Denemarken zich niet wil aansluiten en de denen zien dat het grote nieuwe Europese land het veel beter doet (en de bevolking het dus ook veel beter heeft), dan zou Denemarken wel eens een hele hoge prijs kunnen betalen om later toch nog lid te worden. Om maar even een voorbeeldje te pakken.
     Wat ook heel veel tokkies (zoals jij even gebruikt hebt in je tekst) niet weten is dat zij een strijd voeren tegen zowel de EU als de grote multinationals en bankenmaffia. Dit zegt heel veel over de onwetendheid van een deel van de bevolking. Juist een hele sterke EU met een democratisch gekozen parlement, kan een enorme vuist maken tegen deze grote bedrijven. Als het EU parlement een grote partij als bijvoorbeeld groen links zou krijgen (of die grünen), dan zou het wel eens snel afgelopen kunnen zijn met de techniek dat de grote jongens elk voordeeltje meepakken uit alle Europese landen (deze ook tegenelkaar uitspelen) en de nadelen bij de burgers laten. En dat is nu net iets wat heel veel mensen niet snappen! Onthoudt dat het juist de EU was die grote boetes opgelegd heeft aan de grote elektronicaconcerns omdat ze beeldschermen veel te duur verkochten. Als Nederland dat in z’n eentje gedaan zou hebben, zou Philips gewoon gedreigd hebben de hele productie van alles te verplaatsen en de nederlandse regering had zich waarschijnlijk stil gehouden. Kijk bijvoorbeeld naar een bankenunie. Het is de EU die met het voorstel komt om de banken in de toekomst hun eigen rotzooi op te laten ruimen en streng toezicht in het vooruitzicht stelt. Veel burgers vergeten dit of weten dit niet.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
     • Genuine_Defector

      U hoeft mij niet te overtuigen van het voordeel en nut van verdergaande integratie. Ik ben voorstander van harmonisering op zo veel mogelijk gebieden, waaronder de bankenunie, maar ook op fiscaal gebied en andere terreinen (een gemeenschappelijke en centraal geregelde defensie bijvoorbeeld, verder gemeenschappelijk buitenlands beleid, etc.).

      De voordelen zijn inderdaad talrijk, waaronder toegenomen vrijheden en het wegnemen van handelsbarrieres. Ondernemers zijn dan ook veel minder sceptisch tegenover een gemeenschappelijk munt dan de gemiddelde klager. Onwetendheid en miscommunicatie spelen daarbij een grote rol. Ook dat ben ik met u eens. Hoe dat komt, weet ik niet. Ik ben geen communicatiespecialist. Maar de boodschap en de voordelen worden inderdaad verkeerd uitgelegd. Daarnaast is het wel zo, en dat kun je gewoon niet ontkennen, dat er hele grote fouten zijn gemaakt, die heel erg veel (belasting)geld kosten. Er worden miljarden in (bijna) failliete landen gepompt, die naar nu blijkt de boel behoorlijk geflest hebben of boven hun stand hebben geleefd (te grote bankensector). Vervolgens wordt in juist die landen iemand als Merkel afgebeeld als Hitler.

      Je moet wel van heel goede en eloquente huize komen en bijzonder rap van de tongriem gesneden zijn om dat nog enigszins goed uit te leggen. Dat is welhaast onmogelijk. Dat het moet gebeuren ben ik wel met u eens. Ik zie zelf ook geen andere mogelijkheid dan verdergaande integratie. Zeker in een wereld die steeds kleiner wordt en gedeelde belangen en overtuigingen steeds belangrijker worden. Maar nu, in deze tijden en met de huidige aversie, is het misschien verstandiger om pas op de plaats te maken en het rustiger aan te doen.

      Aan de andere kant hebben crises in het verleden laten zien, dat dat juist de tijden zijn om door te pakken, veranderingen door te voeren en de boel flink te hervormen. Dat zie je nu ook gebeuren, zij het nog wel voorzichtig.

      U stelt verder een referendum voor (keuze in of uit de EU). Of dat zo verstandig is, weet ik ook niet. U geeft zelf al aan dat het behoorlijk schort aan de informatie. Ik denk dat zo’n referendum vooral gebaseerd zal worden op het onderbuikgevoel. Sommige zaken zijn te groot en te complex om daar een referendum over te houden. Ik vrees dat als je nu de keuze voorlegt aan de bevolking, dat het dan zeer snel gedaan is met de eenwording.

      (in antwoord op Edwin67veen)
   • John

    Esperantois 50 jaar geleden al een zachte dood gestorven. Bovendien verspreidt het nog de geur van het expansieve communisme.

    (in antwoord op Edwin67veen)
  • John

   Ik weet niet wat zich achter dit defector alias verschuilt, maar ik ben geneigd te denken: in elk geval een provocateur.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
  • AT

   Ik denk dat je extreem je tijd ver vooruit loopt, maar het wel bij het juiste eind hebt. Ook ik heb geen nationalistisch gevoel; identiteit zit in jezelf en wordt gedefinieerd door de plekken waar je leeft en met wie je omgaat, niet door een landsgrens ergens op een kaart. In plaats van alleen in Duitsland op te gaan denk ik dat we naar een Europa, misschien wel een wereld, toegaan zonder grenzen en met één munt. Niet binnen vijftig jaar, maar wel binnen de komende twee eeuw.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. grasspriet

  Ach ja, nóg een munt erbij. En als die niet werkt, gewoon nóg een munt er naast en als die niet werkt….
  Waarom willen die mensen niet inzien dat ‘het volk’ deze hele eenheidsworst niet wil?
  Lidstaten willen zelfstandig blijven, hun eigen cultuur houden, hun eigen politiek, eigen regels en hun eigen munt. Waarom niet gewoon samenwerken zoals altijd is gedaan. Voor de handel mag wat mij aangaat een munt komen dat kan niet schelen maar mensen willen niet een provincie worden van een groot, log en bovenal, ondemocratisch EUSSR.
  Ook Kohl heeft onlangs toegegeven dat als hij de Duitse inwoners had gevraagd, hij nooit de Euro erdoor had gekregen. Wat ben je dan voor een landverrader als je op eigen houtje beslist het wel te doen. Net als Bakellende bij ons in die tijd.
  Deze mensen zijn volledig wereldvreemd en proberen via, via de mensen erin te luizen in wat zíj willen. Maar vroeg of laat keert de wal het schip en de EU ligt vanaf het begin al op ramkoers met de wal en verwacht dat die zal terugwijken. Hoe slim ben je dan?

 3. Edwin67veen

  Ik wil nog even opmerken dat de partij van Bolkestein zelf medeverantwoordelijk is aan het geetter van deze open wond. Zoals ik al vaak gezegd heb, zijn er maar twee opties. Of je gaat terug naar je eigen Nederland zoals die nog voor de EEG was, of je gaat naar 1 Europees land. Nu weet ik dat velen denken dat er ook allerlei tussenvormen zijn, maar daar geloof ik helemaal niet in. Ook het hebben van de voormalig EEG is geen oplossing omdat je dan vele problemen niet kan oplossen. Banken en multinationals trekken zich namelijk niet zo veel aan van grenzen. Je kunt dan wel handel willen drijven in EEG-verband (als land zijnde), maar juist de grote bedrijven zullen alle voordelen pikken van de verschillende landjes (doen ze nu ook). Eigenlijk is er maar 1 optie: Ophouden met het wij- en zij- gezeur en noord- en zuid-gedenk. Gewoon 1 land met een parlement dat als huisvesting Brussel heeft. Gekozen president en parlement. 1 centrale bank, 1 belastingstelstel enz.

  • Genuine_Defector

   Verandering moet het pad der geleidelijkheid bewandelen. Zeker nu.
   Ben het verder met u eens, het is het één of het ander, maar je kunt niet om de wil van de bevolking heen. Daar draait het uiteindelijk juist allemaal om.

   Te snel en te veel ineens willen, gaat fout. Dat hebben we allemaal kunnen constateren.

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • Edwin67veen

    Ik begrijp dat je niet om de wil van het volk heen kunt, maar ik heb ook geleerd dat heel veel mensen het liefst willen blijven zitten waar ze zitten. Veel mensen zijn bang voor veranderingen. Het speelt dan geen rol of het nu in het voordeel of nadeel is van deze mensen. Veel mensen zijn ook helemaal niet bezig met dit soort dingen en hebben zeker geen visionaire ideeen.
    Het probleem om het volk alles te laten beslissen is vaak dat er heel krachtig ingegrepen moet worden door enkele wijze mensen achteraf. Het is dan vaak al te laat en de maatregelen zijn draconisch. Misschien is de enige manier om een pro-EU- beweging op de been te krijgen en de mensen eindelijk eens te voorzien van eerlijke en duidelijke (begrijpelijke) informatie.
    Ik vind ook dat de EU meer in de aanval moet gaan richting locale (nationale) politici. Vaak gebruiken deze politici de EU als zondebok, terwijl ze zelf er een rotzooi van gemaakt hebben. Ook gebruikt de overheid de EU vaak als verontschuldiging van de invoering van allerlei regeltje. Deze zouden zogenaamd opgelegd worden door de EU. Dit is echter in veel gevallen helemaal niet waar en door de politici zelf verzonnen. Mooi voorbeeldje: verplichting om een hoogwerker te gebruiken door glazenwassers als de hoogte groter is dan 10m. Dit is nederlandse regelgeving (die overigens niet onverstandig is), maar wordt door velen uitgelegd als een Brusselse regel.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
 4. IwanovKapotjeplov

  Het gaat niet gebeuren. De kosten voor het uitstappen uit de euro zijn werkelijk gigantisch.

  Stel Duitsland of Nederland stapt uit de euro. Dan heb je als eerste de directe kosten van het omzetten van de geldsystemen, bankcomputers, het produceren van het nieuwe geld etc. Daar is echter nog overheen te komen.

  Vanaf het moment dat die nieuwe munt wordt ingevoerd, zal deze zeer snel stijgen tov de euro. De vorderingen die Nederland heeft uitstaan in het buitenland zijn echter allemaal in euro’s en zullen rap minder waard worden. De euro zal in snel tempo devalueren en Nederland kan naar zijn centen fluiten, alle Nederlandse banken zullen direct omvallen. Zo raakt Zuid-Europa wel vliegensvlug van zijn schulden af.

  Doordat de nieuwe munt zoveel harder is dan de oude euro, zal de export daar flink onder lijden en gaat deze motor van de economie een heel stuk langzamer lopen. Nederlandse producten worden gewoonweg te duur in het buitenland.

  De totale rekening is dus vele malen hoger dan het in stand houden van de eurozone dmv bail-outs en bail-ins.

  • Loobs

   Goed geformuleerd. Zo is het, helaas… Ik zat me ook bij ‘t lezen van dit artikel af te vragen hoe gigantisch de run op banken zal zijn om de spaartegoeden om te ruilen van een hardere knaak…

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
  • Pim Pandoer

   Langer wachten kan de toestand alleen maar verergeren, of denk je dat de Fpigs hun schulden ooit zullen terugbetalen ? Denk ook aan Target, dat een chronische aderlating van Noord-Europa betekent (en ik kan het weten, want ik was bij de invoering van dat systeem betrokken).

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Of ze al hun schulden zullen terugbetalen is natuurlijk niet zeker, maar de geschiedenis laat zien dat zelfs failliete staten uiteindelijk toch nog een behoorlijk deel terugbetalen.

    Als je als “sterke” economie de eurozone verlaat is het echter vrijwel zeker dat je vorderingen als sneeuw voor de zon zullen verdampen en je weinig zult terugzien. Daarom is een euro exit voor Nederland of Duitsland niet realistisch. Dan is zelfs een chronsiche aderlating nog goedkoper.

    (in antwoord op Pim Pandoer)
 5. John

  Neuro Zeuro gezeur. Beter lijkt me de asociale kapitalisten (belastingontwijkers, zwartgeld wegbrengers) aan te pakken, zodat de legaler sector kan groeien en de semi-criminele sector tot wat bescheidener proporties wordt teruggebracht! Beter voor de burgers van de “knoflooklanden” en ook voor ons. De Bolk wil terug naar de gulden en de d-mark, in de middeleeuwen had elke stad zijn eigen munt en was iedereen arm behalve de adel.

  • Heldoppantoffels

   Mee eens, aanpakken die belastingontwijkers!!! (lees ontduikers Shell/diverse banken etc etc etc) Overigens had Hollande dat voorstel deze week gedaan.

   (in antwoord op John)
 6. Frans van der Plas

  Ik ben naar buitenland verhuist daar kunnen wij leven van ons verdiend geld in Nederland word alles afgenomen door belastingen en wetgevingen die vele Nederlanders de nek omdraaien. Dag Nederland van onze cente blijf je af, dat geven wij zelfs wel uit. Wij zijn officieel helemaal klaar met Nederland mooi land om overheen te vliegen verders niets meer te zoeken daar. Onze pensioenen uit Nederland 6.123.56 euro per maand daar hebben wij jaren zelfs voor betaald. En dat beuren wij nu ook elke maand op onze buitenlandse bankrekening. En hoeven hierover geen inkomsten belasting te betalen. De groeten uit Italië

 7. Dead Silence

  Terug naar het oorspronkelijke idee van de euro, een Noord-Europese munt.

 8. kwikfit

  Ik zie het lachebekje nog staan bij de flappentap om de eerste euro’s te scoren…. haha wat een lol….. Alle guldens tegen de te lage omwisselkoers vervangen door een munt waar niemand om vroeg.
  Waarna er binnen de kortste keren landen met een iets andere inslag dan de westerse erbij moesten komen. Want hoe meer landen erbij, des te steviger werd de munt… tenminste dat beweerden de dames en heren die riepen dat ze er verstand van hadden.
  Afijn, het resultaat is bekent.
  De anti-euro ers kregen gelijk. Al zal het nog de nodige miljarden gaan kosten voor de dames en heren die beweren er verstand van te hebben zullen toegeven dat deze munt een groot fiasco is geworden. maar ach, de burger betaald wel

 9. 67benjamin

  Maar waarom dit bericht? Het gaat over uitspraken die Bolkenstein deed in april 2013.

 10. Ottogaai

  Je kan zeggen over Bolkestein wat je wil maar hij heeft wel gelijk. Zijn partijgenoten als Rutte en consorten kunnen nog steeds veel van Bolkestein leren.

  En dat geleuter over opgaan in Duitsland en dergelijke slaat nergens op. Ik mag die Duitsers wel maar er zit een wereld van verschil tussen Nederlanders en Duitsers. Laat Nederland maar lekker Nederland blijven. Het liefst vrij van vreemde smetten.

Reacties niet toegestaan