De redding van Cyprus kost meer dan Cyprus zelf

Uiteraard - dat is bij iedere reddingsoperatie zo - blijkt de bail out van de Cypriotische banken een stuk duurder uit te pakken dan werd beweerd toen het besluit werd genomen. Het zou 17 miljard euro zijn, het wordt vermoedelijk 24 miljard. En dat is meer dan het jaarlijkse nationale inkomen van Cyprus. Om een idee te geven: het zou betekenen dat een redding van Nederland 700 miljard zou kosten. En voor al dat geld koopt Cyprus geen voorspoed, maar rampspoed. Verwacht wordt dat de komende jaren de economie vrijwel stil zal komen te vallen en dat er voor de bewoners van Cyprus zeer schrale tijden aanbreken. Een van de oorzaken van de tegenvaller is het feit dat veel rijke rekeninghouders vlak voor het sluiten van de banken nog grote bedragen hebben weggesluisd. Daardoor zijn de banken nog armer dan gedacht en kost de redding dus meer. De aanwijzingen dat binnenkort Slovenië moet worden gered worden steeds sterker.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Leon Swinkels

  sluis het geld terug. probleem opgelost.

  de ratten verlaten het zinkende schip. Enorm vreemd dat niemand dat zag aankomen..

  overigens, jammer dat het niet zo makkelijk is ( juridisch en praktisch gezien ) om dit geld terug te claimen. Wel zou een beslissing om nu Cyprus niet meer te redden wat mij betreft welkom zijn. Ze hadden in mijn ogen duidelijk dit moeten zien aankomen en dit had voorkomen moeten worden. Duidelijk een geval van ernstige nalatigheid vanuit Cyprus en voor mij nogmaals een duidelijke reden om ze te laten vallen.

 2. Heldoppantoffels

  Wil iedereen voor wie dit bericht werkelijk als een verrassing komt even een negatieve stem op deze post doen?

 3. John

  Waar is toch die kordate Jan Kees de Jager gebleven? Hij riep altijd maar dat we alle steun terugbetaald zouden krijgen en mét rente. Waar is hij toch weggekropen?

  • grasspriet

   Die ligt ergens onder een steen te wachten tot hij zijn smoel weer kan laten zien.
   Of wellicht staat hij op de lijst voor een spoedoperatie i.v.m. plastieke chirurgie zodat niemand hem straks meer herkend.

   (in antwoord op John)

Reacties niet toegestaan