
Alle tegenvallende cijfers van de Chinese economie in 1 tabel
De economische groei is in China in het eerste kwartaal onverwacht lager uitgekomen dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.
De economie groeide met 7,7%, vergeleken met 7,9% in het laatste kwartaal van 2012.
Dat is geen groot verschil, maar het bevestigt dat de Chinese economie steeds trager gaat groeien, na de dubbele cijfers van de afgelopen jaren.
Aan analist in het FD: 'De kredietverlening groeide in het eerste kwartaal met bijna 60%, maar de economische groei laat slechts een lauwe prestatie zien. De uitgifte van kredieten verliest zijn rendement.'
Aandelenkoersen in Azie gingen na de bekendmaking van de economische cijfers in China omlaag.
Alle tegenvallende cijfers in een tabel:
Bron(nen): Het Financieele Dagblad

Meer kredietverlening, maar minder toename van de productie. Hier hebben we hetzelfde probleem doordat de kredieten vooral werden gebruikt voor het opblazen van de vastgoedzeepbel. Het lijkt erop dat China een westerse economie wordt en hetzelfde aan het doen is (dus kredieten gebruiken voor speculatie ipv productie).
De vastgoedzeepbel in China is een heteluchtballon vergeleken bij die in Nederland. Alle kapitalistenfouten gaan ze nadoen, let maar op. Voor ons is er nog hoop, nog ff een paar jaar kiezen op elkaar
(in antwoord op Betweter)Voor ons is er hoop? In China hebben ze nog groei en moet een groot deel van de bevolking de ontwikkeling nog doormaken. Het grootste gevaar schuilt volgens mij in de grote verschillen in welvaart (in een communistische staat n.b.).
Volgens Draghi (bron: nu.nl):
(in antwoord op John)De hoge hypotheken zouden drukken op de Nederlandse economie en daarmee
ook het economische evenwicht van de eurozone als geheel in gevaar
kunnen brengen, zo is de kritiek. ….
“In deze gevallen veroorzaakte het gebrek aan concurrentievermogen
een verschuiving van de economieën naar binnenlandse consumptie en
activiteiten die afgeschermd waren van internationale concurrentie,
zoals de huizenmarkt”
Chinezen zijn enorme spaarders die hun tegoeden van generatie op generatie doorgeven. De inflatie in China schiet omhoog en de nieuwe middenklasse Chinezen willen het geld ergens insteken waar het tastbaar is, Tastbaar zijn vooral stenen, veilig denken ze, want ze zouden niet durven risicovol te gaan speculeren. De schande is enorm als het gezamenlijke spaargeld verloren zou gaan. Bijna al het spaargeld gaat in de enorme bouwwoede ipv consumptie. De huizen zijn te duur in huur voor de arme boerenbevolking en blijven leegstaan. De verkoop stagneert en de eigenaren kunnen niet die binnenlandse bestedingen doen die bij een krimpende export moeten compenseren. Het Chinese probleem “in a nutshell”. De inflatie maakt het platteland steeds armer en voor hen de stad onbereikbaar. Net als in Rusland steeds meer de nieuwe rijkdom in de grote steden en armoede daarbuiten. Een heel wat groter probleem dan in NL waar het scheren van de tophypotheken en afschaffen van de renteaftrek boven 2 1/2 ton de hele boel weer op gang zal kunnen brengen.
(in antwoord op Betweter)deze berichten doen me soms denken aan het schilderij De Schreeuw van Evard Munch of de tekeningen van George Grotz over de vetgemeste notabeeeelen.
Een waanzinnig bericht = 7.7% groei in vergelijk met 7.9, koersen dalen.Net zoals bij Shell vorig jaar= slecht jaar, wel miljoenen tot 1.2 miljard winst.Hoe geschoffeld moeten we zijn om alsmaar dit soort monotone/ monomane berichten te lezen. Er zijn genoeg particuliere beleggers, die 5 monitoren 24 uur per dag aan hebben staan en ‘s nachts worden gewekt door een piepje als de koers zakt.Zijn het de moderne vrekken of zijn het de ouderwetse trullen!!!