CBS: Nederlandse economie krimpt op ongekende wijze

Economie
vrijdag, 15 mei 2020 om 9:58
welingelichtekringen header 1
Tot half maart groeide de Nederlandse economie nog. Daarna ging de boel op slot. Die twee weken leidden tot een krimp van 1,7 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van het kwartaal ervoor, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Daarmee komt een einde aan 23 kwartalen groei.
De economische neergang is ongekend, zegt het statistiekbureau. De krimp komt vooral door de lagere bestedingen van huishoudens aan kleding, horeca, recreatie en cultuur. Sinds het begin van de metingen in 1987 is de daling van de consumentenbestedingen niet zo fors geweest. Huishoudens gaven in januari tot en met maart 2,7 procent minder uit dan in de drie maanden daarvoor. In maart daalden de consumentenuitgaven zelfs met 8,6 procent.
Ook de overheidsuitgaven namen af (met 1,1 procent) en investeringen (ook met 1,1 procent). De invoer van goederen en diensten daalde met 3 procent, de uitvoer met 3,5 procent. Vooral de cultuursector, de horeca en de recreatie en sport worden hard geraakt door de coronacrisis.
Een officiële recessie is het nog niet. Daarvoor zijn twee kwartalen krimp nodig. Dat is dus slechts een kwestie van tijd. Het tweede kwartaal zal nog veel slechter zijn dan het eerste.
VacaturesOok de arbeidsmarkt had het zwaar in het eerste kwartaal van 2020. In drie maanden tijd verdwenen 60.000 vacatures. Dat is de grootste daling ooit gemeten en de sterkste afname sinds de crisis van 2008 toen in het vierde kwartaal het aantal openstaande vacatures met 49.000 afnam. Logischerwijs vervielen vooral veel functies in de horeca en de detailhandel.
Bron(nen): NOS RTL Nieuws