Coen Teulings: ‘Huizenprijzen zullen niet verder dalen’

CPB-directeur Coen Teulings verwacht niet dat de huizenprijzen verder zullen dalen dan toe nu toe is gebeurd. "Vroeg of laat zullen we zien dat de prijzen zich stabiliseren en zacht omhoog gaan", vertelt Teulings dinsdag op BNR. "Er zijn objectieve factoren die ertoe geleid hebben dat de huizenprijzen moesten dalen. Dat heeft te maken met dingen die bij de hypotheekrenteaftrek gebeurd zijn en de AFM die de voorwaarden voor hypotheekverstrekking heeft aangescherpt", legt Teulings uit. "Als je rekening houdt met die factoren, dan kan je de daling van de huizenprijzen van ongeveer 20 procent redelijk begrijpen. Die hebben we nu gehad. Er is eigenlijk geen reden waarom de prijzen verder zouden moeten dalen. Uiteindelijk hebben we in Nederland een tekort aan huizen." Volgens Teulings is het vertrouwen in de huizenmarkt in Nederland zwaarder is aangetast dan nodig. "Er is toch veel politieke verdeeldheid geweest, regelmatige kabinetswisselingen en voortdurend bijstellingen van beleid. Dat maakt dat consumenten onzeker worden." Er zijn meer tekenen dat het ergste voorbij is: het tempo van de prijsdaling neemt duidelijk af en hypotheekverstrekkers zeggen dat ze weer meer verkoopgesprekken voeren.  

16 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. IwanovKapotjeplov

    Teulings zei ook dat ze slecht zijn in voorspellen 😛
    Overigens riep men dit in 2012, 2011 en 2010 ook al.

    Ik weet nog wel een reden waarom de huizenmarkt verder zal inzakken: slechte arbeidsmarkt.

    • RhodBerth

      Teulings zei jarenlang dat de markt verder zou gaan zakken.
      Hij was een van de aanjagers van de negatieve sfeer op de markt. Een van de voorstanders voor het aanpakken van de HRA enzo.

      En de arbeidsmarkt loopt altijd achter op de economie. Eerst trekt de economie aan, dan pas de arbeidsmarkt. Logisch, want bedrijven gaan pas mensen in dienst nemen als de omzetten/winsten stijgen.

      En ‘slechts’ 8% van de NL’ers is werkloos.
      De overige 92% heeft 5 jaar lang geld opgepost en gespaard. Uiteraard (en helaas) niet iedereen evenveel. Maar in totaal zijn de spaartegoeden verdubbeld.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
    • John

      Het laatste argument zal het zwaarst zijn.
      Als het werklozenbestand voorbij 700.000 verder door zal stijgen, waar bij voortgezet beleid van Rutte-Samsom en het wegvallen van trekpaart Duitsland voor de export alle kans op lijkt, zal de huizenmarkt zich niet structureel kunnen herstellen.
      Kok zei ooit dat hij bij 600.000+ zijn ontslag zou indienen. Zoiets kun je van Rutte Samsom nooit verwachten, ze vinden nog steeds dat ze heel goed bezig zijn.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
  2. plattekleppet

    Als je er van uit gaat dat een gemiddelde woning voor minder dan 50.000 euro gebouwd kan worden ( dit was voorheen 50.000 gulden), dan voorzie ik nog wel een verdere daling.

    • RhodBerth

      Er is een woningentekort, de afgelopen 5 jaar is er amper verhuisd, mensen hebben gespaard, er is amper gebouwd.

      Nu zijn de banken nog streng. Maar na verloop van tijd worden de teugels altijd gevierd.

      Als straks de markt gaat lopen gaat de prijs snel omhoog. Dan komen al die verhuis-uitstellers uit de kast, en die gaan de opgepotte spaartegoeden opmaken.

      En dat heet conjunctuur. Na laagconjunctuur komt hoogconjunctuur.
      En weet je wie het meest profiteren van de aantrekkende markt? De optimisten, want die gaan het eerst kopen, en kopen dus het goedkoopst.

      De pessimisten blijven het langst somberen, en gaan pas weer kopen als de prijzen hoog zijn.

      Als de economie van hoog naar laagconjunctuur gaat werkt het precies andersom.
      Dus mopper een eind weg, maar weet wel dat pessimisten straks aan het kortste eind trekken 😉

      (in antwoord op plattekleppet)
      • IwanovKapotjeplov

        Ja, duh, uiteindelijk gaat het weer beter. De hamvraag is natuurlijk wanneer.

        De pessimisten die in 2008 (en al daarvoor) aangaven dat de prijzen fors zouden dalen hebben zichzelf wel veel ellende (en geld) bespaard door niet te kopen. Ondanks alle campagnes van “Nu Kopen: een goede Z!” en wat nog meer.

        Dat van het sparen is ook een fabel. Een onderzoek van de DNB heeft laten zien dat de zogenoemde vrije 
besparingen van burgers –wat blijft er over na
        belastingen, (pensioen-)premies en consumptie– sinds 2003 negatief zijn. Met andere woorden: we consumeren meer dan er aan geld
        binnenkomt.

        We ontsparen dus, door in te teren op ons vermogen of te kopen op
        krediet. En hoewel onze koopkracht (door bezuinigingen en loonmatiging)
        dit jaar voor het vierde jaar op rij zal dalen, geven we ook in 2013
        gemiddeld weer meer (zo’n 4,3 procent) uit dan we verdienen.

        Hoe kan het toch dat terwijl Nederlanders sinds 2003 al onafgebroken ontsparen, hun spaartegoed met ruim 120 miljard toenam?

        Een verklaring voor die spaarparadox vindt DNB in het (vergeleken met 2001)
        bijna gehalveerde aandelenbezit van Nederlanders, de verzilvering van
        de overwaarde op de eigen woning, erfenissen en studiefinanciering.

        We hebben weliswaar meer spaargeld, maar zijn op andere gebieden flink armer geworden.

        Bovendien: mensen die de afgelopen 5 jaar gespaard hebben voor een huis, hebben dat hard nodig omdat bv. verbouwingen nog maar zeer beperkt mee te financieren zijn. Dat geld moet je nu zelf ophoesten, en een deel van kosten koper ook. Dat hoefde in 2008 allemaal niet. Onder de streep schiet al dat spaargeld dus niet op.

        (in antwoord op RhodBerth)
        • John

          RhodBerth niet hoor, die ontspaart niet. Er is altijd een groep die niet geraakt wordt in moeilijke tijden. Zijn verhaal klopt, evenals het jouwe. De rijken worden steeds rijker, ook bij een kwakkelende economie. Maar er is een grotere groep: die ziet de gevolgen van stijgende uitgaven en krimpende inkomsten en die vraagt zich af hoe lang hij/zij het nog kan uitzingen totdat de nood echt aan de man/vrouw is.

          (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
          • RhodBerth

            Als ZZP’er heb ik een aantal slechte jaren gehad waarin er flink ontspaart is! Maar nu heb ik gelukkig full time werk, iig t/m juli. Maar niet geraakt worden oor moeilijke tijden… helaas voor mij nog niet 😉

            (in antwoord op John)
        • RhodBerth

          Uiteraard is het niet voor iedereen dik sparen geweest. Voor veel mensen is het krap. Anderen leggen er geld op toe. En vooral de mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt worden hard geraakt. Vooral voor hen is het te hopen dat de economie snel aantrekt.

          En vergeet niet dat koopkracht plaatjes niet opgaan voor mensen die promotie maken, die van baan veranderen, van wie een kind stopt met studeren.

          hoe de getallen van 120 miljard toename spaargeld zich verhoudt tot de ontspaar-cijfers van het CPB weet ik niet.
          Het kan goed zijn, zoals John al zegt, dat het voor sommige groepen inleveren is, terwijl de opgehoopte spaartegoeden voor anderen bovengemiddeld toenamen.

          En voor die groep geldt vooral, ga je geld eens uitgeven. Je bent rijk, doe er wat mee, ipv die angst voor de toekomst.

          Maar de bottom line is niet dat ik zeg dat iedereen er hard op vooruit zal gaan straks, maar dat de macro economie straks zal gaan groeien. En de micro-economieën volgen vanzelf. Zo werkt het nu eenmaal.

          (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
      • plattekleppet

        Om de een of andere reden, krijg ik het gevoel dat U in de veronderstelling bent dat er een hoop mensen met liggende gelden zijn. Als ik de kennissen kring om mij heen bekijk is iedereen er netto flink op achteruit gegaan. De tekorten worden dan ook dikwijls aangevuld met spaar centen. Die zelfde reserves beginnen zo langzamerhand op te raken en moeten er uiteindelijk keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld de 2de auto de deur uit. Ik zie het niet gebeuren dat de lonen dadelijk ineens omhoog schieten of de lasten een eind naar beneden gaan. Dan kan men misschien wel een andere woning aan kunnen schaffen maar, even zwart op wit gezien, komt het op een zelfde situatie uit. Geld voor een verbouwing of een opknapbeurt is er al niet meer. Tel daar ook nog eens bij op dat er heel wat mensen zijn die niet meer zo zeker van hun baan zijn, en zijn de problemen op de woningmarkt dus nog lang niet voorbij. Een pessimist wil ik mezelf niet zo snel noemen, wel een realist.

        (in antwoord op RhodBerth)
  3. Paulraw

    ”Coen Teulings verwacht niet dat de huizenprijzen verder zullen dalen dan toe nu toe is gebeurd.”

    Een ziener is opgestaan.

    “Vroeg of laat zullen we zien dat de prijzen zich stabiliseren en zacht omhoog gaan”

    Dat kan Pietje uit de frietkraam ook voorspellen,het is nl. altijd waar.

    • John

      Na regen komt altijd zonneschijn. Dat stond bij opoe ook al op het wandtegeltje.

      (in antwoord op Paulraw)
  4. Pietje_Precies

    moet je maar eens googelen op Kees de Kort en zn BNR columpjes, en Maartje Martens op youtube. hoor je toch wat anders, en ook met duidelijke argumenten

    • RhodBerth

      Kees de Kort denkt dat de economie uitgaat van getallen en statistieken. Dat klopt niet, de Economie gaat uit van emoties en gevoel. Het gaat gewoon om de vraag, zal ik m’n geld uitgeven, of zal ik het bewaren voor slechtere tijden.

      En verder bouwt Kees de Kort gewoon aan z’n eigen merk, z’n imago als doomdenker, waardoor hij een cultstatus heeft bereikt waarmee hij z’n brood verdiend.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
  5. M Tex

    Die is gek. De werkloosheid is razendsnel aan het oplopen (8,1%), de economische problemen zijn alleen maar groter aan het worden, het aantal faillissementen staat op all time high maar het huizenmarkt zal stabiliseren en aan gaan trekken. Dan heb je een gat in je hoofd als je dat zou denken. Op zich niet vreemd want die vreemde vogels van CPB het ook niet zagen aankomen in 2007/2008.

Reacties niet toegestaan