‘De nieuwe opzet van de eurozone is onhoudbaar’

De nieuwe opzet van de eurozone is onhoudbaar. Extra afspraken over budgetdiscipline op nationaal niveau zullen niet werken en leiden tot steeds terugkerende hoge staatsschulden, meent topeconoom  Jürgen von Hagen van het Institut für Internationale Wirtschaftspolitik in Bonn. Hij deed zijn uitlatingen op een afscheidsbijeenkomst van directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB). Von Hagen noemde het model waarvoor de eurozone nu gekozen heeft ‘een schuldenunie’ van nationale lidstaten. ‘Dat is geen houdbaar arrangement. De ervaring heeft geleerd dat groepsdruk niet werkt.’ Dat schrijft het Financieele Dagblad. Er was een forum voor de gelegenheid gevormd dat commentaar leverde op de economische toestand. Von Hagen was daarin een van de sprekers en hij toonde zich erg somber over de houdbaarheid van het huidige beleid van de eurozone. Von Hagen noemde een begrotingsunie of een monetaire unie met veel vrijheden betere opties. In de eerste variant krijgt een centrale macht in Brussel een veel groter budget en veel macht over de omvang van nationale begrotingen. In het andere model wordt de discipline van de financiële markten verwacht, maar moeten eurolanden ook failliet kunnen gaan. '

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  Ik kies voor optie 1. Heb ik altijd al gedaan, maar omdat onze populistische politici geen visie hebben en niet durven door te pakken, blijven we kwakkelen. Optie 2 kan niet, want als een euroland failliet gaat en het gaat er economisch slecht, krijg je enorme volkstammen die verhuizen naar andere staten. Dit kan natuurlijk wel, maar dat failliete land komt er nooit meer bovenop en doet niet meer mee. Op het moment dat je 1 unie krijgt, zonder landsgrenzen en afzonderlijke regeringen en budgetten, kan er geen afzonderlijk land meer failliet gaan en heb je ook geen gezeur dat “wij” geld moeten betalen voor “hun”. Je krijgt dan gewoon de situatie dat je economisch voortvarende regio’s en regio’s die meer voor recreatie bestemd zijn. Vergelijk het met het verschil tussen de regio Eindhoven en Oost-Groningen. Je kunt van Oost-Groningen ook niet verwachten dat ze economisch net zo booming zijn als Rotterdam of Eindhoven. Dus stoppen met wij/zij denken. 1 regering in Brussel, 1 belastingstelstel, 1 volkslied, 1 leger, 1 ESA, 1 staatshoofd (geen koning), 1 land, 1 parlement, voertaal Engels, 1 vlag, 1 europol, 1 etc, etc, etc, etc. Oh ja, even vergeten, dat betekent dus dat alle landen die niet mee willen doen aan deze unie geen andersoortige afspraken met de europese unie hebben en dus net zo behandeld zullen worden als China of India (om maar een voorbeeld te noemen). Import moet omhoog vanuit deze landen en dat geldt dus ook voor Noorwegen, IJsland, Engeland (want die doen toch niet mee) enz. Je bent als Europees land onderdeel of niet. Geen uitzonderingen meer.

  Dat wil niet zeggen dat alle problemen opgelost worden, maar we kunnen dan eindelijk stoppen met de gezeur onderling en het gehakketak en dan eindelijk eens als Europese natie de toekomstige problemen aanpakken. 1e probleem=energieafhankelijkheid en grondstoffen.

  • Bert Hilhorst

   Optie 1 zal nooit op democratische wijze worden doorgevoerd, zodra dit van boven af wordt opgelegd heb je de poppetjes aan het dansen.
   Geen enkel Noord Europees volk zal zijn identiteit etc. zonder slag of stoot prijs geven, ook de Fransen niet.
   De regeringen, die hier toe willen overgaan zullen vallen en de politieke partijen in die regeringen zullen bij verkiezingen worden weggevaagd,
   Optie 1 houdt feitelijk in dat de Noord Europese landen nog veel meer welvaart gaan inleveren ten bate van het Zuiden en Oosten.
   Komt Roemenië, Bulgarije en andere staten ook bij de Unie dan zijn we straks allemaal even arm.
   Europa wordt dan een grote Balkan en een ongekend kruitvat.

   (in antwoord op Edwin67veen)
 2. grasspriet

  ‘In de eerste variant krijgt een centrale macht in Brussel een veel
  groter budget en veel macht over de omvang van nationale begrotingen.’

  Oooww… wat zou Brussel dát graag willen.

 3. Johan Vrijheid

  TERUG NAAR DE EEG ZONDER € EN ZONDER SCHENGEN

  Werkloosheid, faillissemente en zelfmoorden door €-ellende veroorzaakt door politieke beslissingen van de laatse 20jaar

  Het is schandelijk hoe de politieke elite van de rijkste Europese landen de economie de nek omdraaien in de participerende landen van de €-zone.

  De politieke praatjesmakers hebben in het nabije verleden de slechtsmogelijke verdrage gesloten voor hun megalomane federalistische machtsdromen waardoor de verpaupering onverbiddelijk toeslaat 1st in de zuidelijke landen die nu met de harde (duitse) € niet meer kunnen concurreren en hun munt niet meer kunnen devalueren zoals de cultuur daar is. Duitsland is de enige die er garen bij spint, immers als de zuidelijke landen er niet zo slecht hadden voorgestaan dat had de € helemaal door het dak gegaan en dat zou zelf Duitsland uit de markt hebben geprijst. Maar de verkankering van het systeem blijft doorgaan, omdat de Zuidelijke landen niet meer kunnen concurreren en dus niet meer kunnen verdienen blijven ze maar geld lenen tot de bom barst en zelfs Duitsland niet meer in staat is steeds miljarden over te maken. Dan is het failliet van Europa daar, chaos en massa inflatie en niemand die nog een bank vertrouwd omdat de regeringen niet in staat blijven alees en iedereen te redden. Landen moeten weer zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen economie, concurrentie positie en financiele huishouding, dan kan elk zich weer op eigen inventieve wijze omhoog werken uit de € misere. Kohl, Mitterand, Chiraq, Lubbers, Kok, Zalm, jullie hebben het op je geweten, 10.000-den zelfmoorden, 10.000-den failliete bedrijven en miljoenen werklozen.

  En nog steeds heeft de politieke elite niet door dat we op de verkeerde weg zijn en dat is ook de schuld van het naive electoraat dat steeds weer terugvalt op dezelfde grote partijen die deze ellende hebben veroorzaakt.

Reacties niet toegestaan