Alweer een economisch lichtpuntje

Er lijken er stiekem toch af en toe wat te komen: lichtpuntjes over de economie. Eerder deze weken was er zeer voorzichtig goed nieuws over de huizenmarkt. Vandaag is er goed nieuws van industriele bedrijven. Ondernemers in de industrie verwachten dit jaar een groei van de investeringen met 7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar de investeringsverwachtingen van de industrie. Een half jaar geleden gaven de ondernemers aan 1 procent meer te gaan investeren in 2013. Investeren doe je als je een groeiende omzet verwacht, dus kennelijk is daarvan (gemiddeld) sprake in de industrie Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn het meest positief. Zij verwachten 21 procent meer te investeren. Ook ondernemers in de metaal-elektro industrie zijn optimistisch. Zij denken 3 procent meer te investeren in 2013. Ondernemers in de raffinaderijen en chemie verwachten een gelijk investeringsniveau als in 2012. De investeringen van deze branches zijn de hoogste binnen de industrie. In 2012 hebben de ondernemers in de industrie ruim 7,0 miljard euro geïnvesteerd. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder. De grootste daling trad op in de metaal-elektro industrie. De investeringen daalden er naar ruim 2,1 miljard euro. Ondernemers in de raffinaderijen en chemie investeerden het meest in 2012 met ruim 2,6 miljard euro.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Piet Oud

    Ongelooflijk. Dat de economie niet verder kan vallen dan het absolute nulpunt. wat bijzonder.

  2. Amsterdam

    En wat bedoelen jullie met ‘zeer voorzichtig goed nieuws op de huizenmarkt’? Dat de prijzen afgelopen maand (tijdelijk) iets minder hard zijn gedaald? Is dat positief?

  3. Adam

    Er zouden best wat lichtpuntjes kunnen komen, maar ik geloof meer in gerealiseerde lichtpuntjes dan in verwachtte lichtpuntjes.

Reacties niet toegestaan