‘Apple haalt 17 miljard op met obligaties’

Apple heeft dinsdag 17 miljard dollar opgehaald met de uitgifte van obligaties. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media dinsdag op gezag van ingewijden. Het zou gaan om de grootste uitgifte van bedrijfsobligaties in de geschiedenis.

Apple heeft beloofd de komende jaren 100 miljard dollar aan overtollig kapitaal uit te keren aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft naar schatting een slordige 145 miljard dollar op de plank liggen. Het leeuwendeel van dat geld staat echter op buitenlandse rekeningen, en het bedrijf zou bij invoer ervan een fikse belastingaanslag tegemoet kunnen zien.

Daarom wil Apple een groot deel van het geld dat nodig is om aandelen in te kopen, lenen op de kapitaalmarkt. Daarbij speelt ook mee dat de rentetarieven momenteel bijzonder laag zijn. Zakenzender CNBC meldde dat de komende tijd nog meer uitgiftes worden verwacht van Apple, dat tot dusver schuldenvrij was.

Het is volgens persbureau Bloomberg voor het eerst sinds 1996 zijn dat het technologiebedrijf naar de kapitaalmarkt gaat. De vraag naar het schuldpapier was volgens ingewijden groot. Apple zou met gemak drie keer het geplande bedrag aan de man hebben kunnen brengen.