De griezeligste grafiek is alweer griezeliger geworden

Maand na maand wordt de grafiek met de jeugdwerkloosheid enger. Terwijl de Europese elite door praat hoeveel extra bezuinigingen nodig zijn laten de cijfers zien waartoe de zuinigheid tot dusver leidde. De totale werkloosheid staat nu boven de 12%, de jeugdwerkeloosheid boven de 25 % . Met als anstaanjafende uitschieters Spanje (57.2%) en Griekenland ( 59.1%) Er is veel politieke discussie over de vraag waar een half procent te veel tekort toe leidt. De geschiedenis zal - valt te vrezen - uitwijzen dat de percentages jeugdwerkloosheid voor veel grotere gevolgen gaan zorgen. Want zoveel jongeren buitenspel zetten zal niet zonder gevolgen blijven  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Edwin67veen

    Maar wie zeg wie nu buitenspel? Het verhogen van de werkgelegenheid is geen taak van de overheid. Dat is de markt zelf. De afgelopen jaren was er blijkbaar een kunstmatige arbeidsvoorziening die door de overheid betaald is en waardoor nu bijna elke overheid diep in de schulden zit. Er is werk of er is geen werk. Je kunt niet van een overheid verwachten dat ze (net als Obama) miljarden aan gesubsidieerde banen scheppen omdat zo geweldig staat in de grafieken. Dit is namelijk een tijdelijke symptoombeschrijding. Ten eerste moet de overheid om deze banen te subsidieeren, nog meer lenen en moet dus nog meer rente betalen (en wordt dus nog armer) en ten tweede moeten deze mensen dan bezig gehouden worden, terwijl de vraag er helemaal niet is. Als je nu wilt dat de overheid al die banen schept, dan wil je dus eigenlijk dat het beleid wat in al die jaren is gevoerd, gewoon doorgezet wordt. Met alle gevolgen van dien!

    Het is veel beter om de multinationals aan te pakken en op hetzelfde moment de invoerrechten van alle niet-EU-landen (dus ook Europese landen die geen lid zijn) sterkt te verhogen. Dat is ook rechtvaardig omdat westerse landen nooit kunnen concurreren met landen die geen goede sociale stelsels en arbeidsrechten hebben. Ik vind concurrentie prima, maar dan op gelijke voorwaarden.

    Om maar even met een voorbeeldje te komen waarom banen scheppen door de overheid op de lange termijn niet werkt, kom ik met het volgende:
    In Noorwegen wil de socialistische regering aan iedereen laten zien hoe goed het wel niet gaat in Noorwegen. Om ervoor te zorgen dat bijna iedereen die wil werken, werk krijgt, worden allerlei overheidsbanen geschapen. De burocratie is enorm, de lonen stijgen enorm en alles wordt nog duurder dan het was. Maar iedereen roept tevreden: Oh wat zijn we rijk en tevreden. Wat heel veel mensen niet zien is dat bedrijf na bedrijf failliet gaat. Ik heb het dan over exporterende bedrijven. Hoe kan de overheid dit betalen, vraagt u zich nu af. Heel simpel. Het in hun ogen domme en arme Europa is hun gas en olie nodig. En van dat oliegeld stroomt de schatkist over. Dit gaat goed, zolang de voorraad strekt en zolang de markt erom vraagt. In Noorwegen wordt veel werk door buitenlanders gedaan omdat de Noren zelf de betere banen hebben, geen zin hebben of ziek zijn. Vergelijk dit met hoe Nederland feest vierde toen het gas de lucht in spoot en we ons in het geld konden zwemmen. 1 miljoen zaten er in de WAO en een deel in de WW die hun werk liever door buitenlanders lieten doen (Ik zeg er heel nadrukkelijk bij dat zeker niet iedereen die in de WAO of WW zaten hier iets aan konden doen of dit leuk vonden). Maar goed, die luxe is in Nederland voorbij en daarvan was in veel andere landen al helemaal geen sprake. Wat ik maar wil zeggen (en dat doet de EU heel goed) is dat je jezelf totaal buiten de markt plaatst als je de huidige luxe wilt handhaven. Ook als de overheid miljarden uittrekt (alleen maar voor groei), zal dit na een tijdje ook weer instorten. Als je niet kunt uitvoeren (als EU) omdat we nooit gelijke kansen hebben, zal je de markt af moeten schermen, maar dan moet je genoegen nemen met evenwicht en misschien wel neergang i.p.v. groei. Er worden nu eenmaal niet zo veel kinderen in Europa geboren.
    Wat volgens mij moet gebeuren is:
    – accepteren dat we moeten streven naar evenwicht, i.p.v. groei.
    – accpeteren dat we regio’s in Europa hebben die economisch nooit rendabel kunnen zijn en dus ook accepteren dat economisch rendabele regio’s hier dus voor betalen.
    – Niet meer geld uitgeven dan we op een redelijke manier als overheid binnen kunnen halen. Dus niet op de pof leven en zo min mogelijk lenen.
    – Investeringen doen (die inderdaad geld kosten) waarvan we (bijna) zeker weten dat die in de toekomst Europa geld of een betere leefomgeving gaan opleveren.
    Ik zal zeker niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar alleen maar mopperen op Europa (de EU) en denken dat het socialistische systeem (banen scheppen die niet nodig zijn van geleend geld) de oplossing is, lost echt niets op. Ik pleit hier ook zeker niet voor het Amerikaanse (kapitalistische) systeem omdat ik denk dat een land daar uiteindelijk echt helemaal van instort.
    I

  2. giegel

    Laten we in Europa naar een 4-daagse werkweek gaan. Zo komt er ruimte voor andere werkwillenden om ervaring op te doen en hebben de werkenden meer tijd om hun geld uit te geven. Lijkt me goed voor economie en welzijn.

    • Edwin67veen

      Dat zou best wel eens een goede oplossing kunnen zijn, maar dan hoort daar ook het inleveren van salaris en dus luxe bij. In Zuid Amerika zijn er veel mensen die maar een dag of 8 per maand werken, maar dan ook de daarbij behorende eenvoud van leven moeten/willen kiezen. En dat is nu net wat hier in Nederland zo moeilijk is. We willen wel van alles en nog wat, maar er niets voor inleveren.

      (in antwoord op giegel)
  3. RhodBerth

    Spanje heeft geen 59% jeugdwerkloosheid.
    In Spanje heeft 41% van de jeugd werk, de rest zit op school (meerderheid) of is werkloos.

    Het gaat namelijk om de groep 16-25.
    Het officiele cijfer is ‘41% heeft werk’ en de sensatie media maakt daarvan dat 59% werkloos is. Wat dus nonsense is.

    Maar goed, WIk blijft het plaatsen, dus blijf ik het ontkrachten.
    En negativo’s die liever slechte cijfers zien zullen wel blijven haten.

  4. jantje uitnederland

    Wel even bij bedenken dat veel goed opgeleide jongeren uit deze landen ook nog eens zijn ge-emigreerd. Ik heb al kennis mogen maken met 1 spaanse en een portugese tandards en een portugese orthodontist. Prima mensen, maar jammer genoeg voor mezelf.

Reacties niet toegestaan