Waarom de aandelenbeurzen zich weinig aantrekken van de echte economie

Het gaat beroerd met de economie. Beroerder dan het in 80 jaar is gegaan. Maar het gaat helemaal niet beroerd met de beurskoersen: die staan er beter voor dan in het grootste gedeelte van de afgelopen 80 jaar. Hoe kan dat? Een belangrijke verklaring voor de Nederlandse beurs is de Amerikaanse beurs. Gaat Wall Street omhoog, dan gaat de Nederlandse beurs dat ook. Maar waarom gaat dan goed met de Amerikaanse beurzen? De groeiverwachtingen zijn toch ook daar weer naar beneden bijgesteld. Volgens Gerard Minack van Morgan Stanley komt dat omdat de handelaren niet willen geloven dat het slecht zal blijven gaan. Ze verwachten een opleving in de tweede helft van het jaar en lopen daar nu vast op vooruit. Daar wijst niet zoveel op, maar er zit een ingebakken optimisme in handelaren Bovendien gaan de Amerikaanse investeerders en speculanten er vanuit dat als het slecht zou gaan er extra stimulansen zullen komen vanuit Washington. Want de Amerikaanse economische politiek is anders dan die in Europa. Wij bezuinigen steeds sterker naar de mate het slechter gaat met de economie. De Amerikanen hebben daarentegen al voor vele honderden miljarden aan extra groei-impulsen gegeven. De beurs gaat er vanuit dat als de economie werkelijk stilvalt er extra stimulansen zullen komen

Bron(nen):   Business Insider      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Het kan ook een enorme bubble blijken, opgeblazen met al dat gratis geld van de FED. Maar dat weten we pas zeker als ie knapt.

 2. PeTeR SmOkErS

  Das logisch. Zoveel korruptie en gerommel. Of blijkbaar is er niks aan de hand, maar wil men gewoon koste wat het kost bezuinigen. Iedere krisis is wel goed voor een bezuiniginkje, reorganisatie en wat dan ook. Door een krisis stijgen de aandelen weer, want ja, grote bedrijven betalen toch geen belasting meer. De top wordt er altijd rijker van en de arme werknemer kan oprotten.

 3. Vogelbeest

  De hele crisis in ontstaan door de beurzen. Toen de Amerikaanse hypotheekmarkt instortte was er in de “echte” economie niets aan de hand, maar door de aanhoudende stroom slecht nieuws is er een wereldwijde consumentenstaking ontstaan. Als consumenten stoppen met besteden komt er vanzelf een crisis.
  Als we nu een aanhoudende stroom goed nieuws krijgen uit vooral de financiele hoek zal dat in de meeste landen van de wereld ten gevolge hebben dat consumenten meer vertrouwen krijgen en meer uit gaan geven. De crisis eindigt dan.

  In Nederland zal het wat langer duren, want wij hebben momenteel een kabinet wat een soort bi-polaire persoonlijkheidsstoornis heeft, dus nietmand heeft meer vertrouwen in welk goed nieuws dan ook.
  Maar als heel de rest van de wereld verbeterd komt er een moment dat het zelfs bij ons beter zal gaan.

 4. Ayanle Salhan

  je moeder is dik

 5. Ayanle Salhan

  en je vader ook

 6. Ayanle Salhan

  ik ben een lelijke somalier en ik ben 2 meter lang

 7. Ayanle Salhan

  SOMALIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reacties niet toegestaan