Niks Chinezen: Nederlandse zuivelproducenten zijn zelf verantwoordelijk voor de schaarste aan babymelkpoeder

Nederlandse zuivelproducenten zijn zelf verantwoordelijk voor de schaarste aan babymelkpoeder. Grote multinationals leveren liever aan snelgroeiende markten als China, India en Indonesië, en vergeten hun thuismarkt. Dat zegt retailexpert Paul Moers tegen RTL. Dat Chinezen die hier melkpoeder opkopen om naar China te versturen, verantwoordelijk zijn voor de lege schappen in Nederland noemt Moers een 'kletskoekverhaal'. Het was ook moeilijk te geloven dat de hele Nederlandse markt kan worden ontwricht door Chinese particulieren die melkpoeder opkopen om te versturen aan familie in China. Volgens Moers valt er voor fabrikanten als Nutricia, Nestlé en Unilever gewoonweg meer te verdienen door veel melkpoeder te leveren aan landen in Azië. Er worden daar veel meer kinderen geboren dan in Europa. Sinds het melamineschandaal in 2008 zijn consumenten daar bovendien bereid meer te betalen voor Europees melkpoeder, aldus Moers  die zelf ooit directeur van Unilever in Azië is geweest.

Bron(nen):   RTL      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Templein

    Waarom kopen Chinezen dan hier grote hoeveelheden? Is dat ook een sprookje? Of is de melk in Azië nog onbetaalbaar?
    Hoe moeilijk kan het zijn voor de media om feiten te rapporteren?

    • Desperanto

      Dat hoeft geen sprookje te zijn. Onlangs werd ontdekt dat in China ook wordt geknoeid met uit Europa geïmporteerde melkpoeder. Ik kan me voorstellen dat Chinezen in Nederland daarom melkpoeder naar familie in China sturen.

      (in antwoord op Templein)
      • Vogelbeest

        Als famili het opstuurt is het waarschijnlijk inderdaad betrouwbaar. Als Chinese handelaren er mee aan de gang gaan is het net zo onbetrouwbaar als in China geproduceerde melk.

        (in antwoord op Desperanto)
  2. brabantman

    Ik heb altijd gelezen dat Aziaten en met name Chinezen allergisch voor lactose in de koemelk zijn. Er hiervan doodziek worden. Woon zelf in Thailand en heb een Thai nog nooit koemelk zien drinken wel soyamelk. Wat is er nu waar?

    • Desperanto

      Dat geldt niet voor baby’s, die zijn niet lactose-intolerant, die moeten moedermelk drinken. Na verloop van tijd verdwijnt de tolerantie en kunnen ze beter van de melk afblijven.

      (in antwoord op brabantman)
  3. Heldoppantoffels

    Interessant, het toont maar weer aan dat de grote bedrijven werkelijk ten koste van alles zoveel mogelijk geld willen verdienen. Hier betalen ze praktisch geen belasting, men maakt wel gebruik van de infrastructuur en nu manipuleren ze de NL markt ook nog eens. Wat een treurigheid!!

  4. John

    Ik vond het wel verdacht dat de kleine Chinese “smokkelaarsjes” een marge van 300% op hun blikjes babymelkpoeder kunnen binnenhalen. Dat betekent dus dat al die Chinezen in China veel te veel voor hun legaal geïmporteerde melkpoeder betalen. Het kan natuurlijk zijn dat China zoveel importheffing oplegt om te voorkomen dat anders de hele eigen productie in elkaar zal storten.
    Maar aan de bron zit natuurlijk het falende toezicht van de Chinese overheid op hun eigen melkpoeder industrie waardoor het hele volk het vertrouwen in het eigen product verloor. Het zou kunnen zijn dat Nutricia, Nestlé en Unilever met graagte in het gat gesprongen zijn dat in dat immense land ontstond en daar nu heerlijk van profiteren met vorstelijke marges. Wie zal het zeggen? Als de Chinezen wijs zijn is het maar tijdelijk omdat ze zorgen voor goedkopere kwalitatief gegarandeerde eigen producten.

Reacties niet toegestaan