‘Banken maken moedwillig bedrijven kapot’

Tenzij banken zich anders opstellen, gaan er de komende tijd nog veel meer bedrijven failliet. „Maar banken willen niet helpen”, zegt curator Louis Deterink in een interview met NRC Handelsblad.
Deterink was betrokken bij de faillissementen van bedrijven als Daf en Fokker. Hij stelt dat banken bedrijven de ruimte moeten geven om even niet af te lossen of minder rente te betalen. Daarmee zouden veel faillissementen kunnen worden voorkomen. Vorig jaar kende Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een recordaantal van 7400 faillissementen. Het einde is volgens Deterink nog niet in zicht."Bij bedrijven die zich drie jaar lang staande hebben kunnen houden met kunst- en vliegwerk zie je langzamerhand een einde komen aan de financiële weerbaarheid." Voor de crisis probeerden banken in stilte een faillissement te vermijden. Dat lukte volgens Deterink in 70 procent van de gevallen. Nu doen banken dat nauwelijks. Deterink wijt dat aan mismanagement. Volgens Deterink zitten de problemen vooral in sectoren die zijn aangewezen op de binnenlandse markt. Met de bouw en vastgoed ging het al slecht. "Retail, de winkels, komen nu aan de beurt". Ook in transport, logistiek en zakelijke dienstverlening zijn er steeds meer bedrijven die het moeilijk hebben.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Loobs

    Ik zal er wel niets van begrijpen, maar vind ‘t een grove schande dat banken (ING bijvoorbeeld) overeind geholpen van belastinggeld, zich zo opstellen.

    • John

      Ze moeten ook hun eigen vermogen opbouwen Loobs, dat is de taak die hen door de overheid gesteld is als voorwaarde voor de redding. Om te voorkomen dat de angstdroom van het kabinet waarheid wordt: dat ze opnieuw een crisissituatie in zo’n eerder geredde bank moeten opknappen. Dat overleeft de politiek nl waarschijnlijk niet, het publieke acceptatievermogen is ongeveer op. Zo is ons kabinet zelf weer een rem op de initiatieven in het bedrijfsleven die geen krediet krijgen.
      Maar als we wat verder teruggaan op zoek naar de oorzaken van deze ongewenste tegenstelling, dan komen we natuurlijk terecht bij falende topmannen van FMA en DNB, maar daar wil de politiek liever niet aan herinnerd worden, dat is vergeven en vergeten want de schuldigen kunnen niet meer aangesproken worden.

      (in antwoord op Loobs)
    • Heldoppantoffels

      Mee eens, schandalig!!!

      (in antwoord op Loobs)
  2. Mario8282

    “De banken willen niet helpen”. Ook al zouden de banken willen helpen hebben ze niets te bieden: de nieuwe kapitalisatie eisen staan in de weg. En het werkt als een boemerang: ook bij de banken gaat het licht uit.

    Het aantal falende leningen kan niet anders dan stijgen: in waarde en ook in percentage uit alle uitstaande leningen. Als percentage uit alle leningen zullen de falende leningen eventueel de 100% stand bereiken.

    De hele financiële sector graaft zijn eigen graf. Alles wat wij geld noemen is
    het resultaat van een lening die terug betaald moet worden als hoofdsom,
    commissies en rente. Er is nooit dekking geschapen voor commissies en rente.
    Voor enkele eeuwen ging het “goed” door een voortdurende groei in de
    kredietverstrekking (lees schulden). Vanaf 2008 is besloten een einde aan deze
    groei te maken om de banken te “versterken”. Door het minderen van de
    nieuwe leningen ontstaat er een acuut tekort aan kas om de oude leningen af te
    betalen, de renten en commissies te vergoeden. Het systeem ploft in.

    Zo worden op een relatief korte termijn alle leningen onaflosbaar, ik herhaal:
    ALLE LENINGEN gaan falen. Het graf van de banken is in zicht.

    Het geldsysteem is het probleem. Onderzoek het geldsysteem en dan zie je
    “onderwater” waarom er geen oplossing komt binnen het huidige
    geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de mainstream media elke serieuze
    uitleg vermijdt van het geldsysteem.

    Ik kan alleen concluderen dat de banken bewust of onbewust suïcidaal bezig zijn
    en ze trekken daarmee ook de fysieke economie mee naar de Finale Crash.

  3. Bas

    …de jurist spreekt… Alsof banken geen afgewogen keuze zouden maken voordat ze de stekker uit een bedrijf trekken..

  4. Niek Ooi

    “de nieuwe kapitalisatie eisen staan in de weg.”
    Leuke onzin, de banken maken nog steeds flinke winsten, bijna alle banken hebben nog steeds een goudgerande cao en imposante hoofdkantoren. Mij draai je geen rad voor de ogen. De banken hebben een taak, en die voeren ze niet uit

Reacties niet toegestaan