Investeringsgoeroe: “Iets gaan met de beurs helemaal mis”

De Zwitserse investeerder en analist Marc Faber is beroemd sinds hij - zo ongeveer als enige - de crash van 1987 voorspelde. En hij voorspelt nu een herhaling. "Wat deed in 1987 de koersen op een dag met 21 procent dalen? Wat was het incident dat het begin vormde van de internetcrash van 20o0? Wat was de trigger voor de crash van 2007, die de markten 50 % kostte? Iets is altijd de trigger, die de val inluidt en van tevoren weet je niet wat." Maar volgens Faber staat wel vast dat de beurzen omlaag zullen gaan. "Sinds 2009 zijn de koersen met 100 procent gestegen. Je kunt dus niet beweren dat de aandelen goedkoop zijn. Iets zal er gebeuren, iets in de geopolitiek bijvoorbeeld. Ik zou maar erg voorzichtig zijn met aandelen." "In de 40 jaar die ik nu werk als econoom en investeerder heb ik nog nooit zo'n kloof gezien tussen de beurs en de economische werkelijkheid. De beurzen schieten omhoog en het leven van gewone mensen is slecht" Dat kan niet zo door blijven gaan. Zelf houdt Faber nog maar 25 procent van zijn investeringen in aandelen. Te riskant geworden.

Bron(nen):   Globe and Mail      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Paulraw

    “Iets gaan met de beurs helemaal mis”

    Wordt WEL een site voor taalgehandicapten?

    • Jannie Ooms

      Voor mierenneukers, zult u bedoelen. Ik vind taalfouten irritant, maar ik heb de schoolmeesters op WIK niet nodig om ze te zien…

      (in antwoord op Paulraw)
      • Eelco Aartsen

        Mee eens, maar zo’n fout in de titel van je artikel is toch wel vragen om een opmerking.

        (in antwoord op Jannie Ooms)
      • Paulraw

        Op zich ben ik het met je eens,een keertje is ook niet erg ,maar deze site is de enige(WIK zou schrijven ”enigste”) die dagelijks tekst met forse taalfouten plaatst.
        Ook gewoon fouten die met de simpelste spellingscontrole direct zichtbaar zijn te maken alvorens men tot plaatsing overgaat.

        (in antwoord op Jannie Ooms)
      • John

        d – t fouten heb ik al leren verdragen Jannie, niet nog even nalezen na het bijwerken van een tekst vind ik een groter gebrek, maar je hebt gelijk: mierenneukers zijn nog erger.

        (in antwoord op Jannie Ooms)
  2. mensenmens

    De illusie van het beursleven draait om de illusie van emotie. De ogenschijnlijk platte emotie om iemand te doen kopen of verkopen. Joris Luyendijk beschrijft heel mooi de achterliggende mechanismes bij de beurshandel en -wandel. Niemand die beter dan hem de illusie van de beurswerkelijkheid kan verwoorden. http://www.nrc.nl/joris/2013/03/21/kartel/

    Faber ziet het goed, maar er zijn vele anderen die al langer geluiden laten horen dat er nieuwe zeepbellen worden geblazen. Bovendien is de spanning van kopen en verkopen op de beurs voor sommige particulieren een verslaving. Dezelfde spanning die kan worden ervaren bij het spelen van roullette of poker.

    Worden er bij de beurs ook afspraken gemaakt tussen politici en multinationals? Een politicus roept iets en het aandeel stijgt of daalt. Je zou bijna denken dat ze op de achtergrond allemaal samenwerken.

    Helaas gaat het speculeren ten koste van de harde werkelijkheid. Het leven van gewone mensen is slecht en zal alleen maar slechter worden. Wie zijn trouwens die gewone mensen? De hardwerkende mensen die alleen of samen meer dan 40 uur per week werken en overwerken om rond te komen? Of zijn die gewone mensen, die mensen met torenhoge schulden dankzij de ingewikkelde constructies van de financiele sector waar “gewone” mensen bijna een studie op moeten verrichten. Het analfabetisme dat is ontstaan door de kleine regeltjes bij contracten van verzekeringsmaatschappijen en financierders? De sturende advocacy op de achtergrond in dienst van machtige organisaties en politici die de dienst uitmaken in onze wereld?

    De financiele sector is uitgegroeid tot een excellent opererend systeem. Monogaam in het bedrijven van zelfverrijking. Hallo, dit is de wereld anno 2013.

  3. henkwiersma

    Grappig dat mensen zich op deze site meer opwinden over taalfouten dan over de tsunami aan ellende die op ons af komt rollen en die door een betrekkelijk kleine groep mensen wordt gezien terwijl de massa zich of wel in slaap laat sussen door de media, dan wel de kop in het zand steekt omdat men het allemaal niet wil weten.

    • John

      Ik wacht in spanning op de volgende woorden van goeroe wiersma, hij kent vast de verlossende methode die tsunami’s tot stoppen kan dwingen.

      (in antwoord op henkwiersma)
  4. Cornelis Berend

    De beurs maakt geld met transacties. Het is dus zaak om de transacties op te voeren. Dat zijn er nu honderdduizenden per seconde of misschien wel miljoenen. Het gaat er om op DAT niveau trends en schommelingen te zien. Dat is dus heel erg inzoomen.

    De grote data centra zitten allemaal zo dicht mogelijk bij Wall Street, in een ring om New York. De transacties gaan via glasvezel. Inmiddels is met er achter dat dataverkeer door de lucht via lasers nog sneller gaat. Aldus kunnen er nog meer transacties per seconde worden gedaan, en kan er nog meer worden ingezoomd.

    Zo kan je naar de kleinste schommelingen kijken: stijgingen en dalingen en daarop handelen. Waar het schip in z’n geheel heen is niet het probleem van Wall Street. Met Wall Street kan het goed gaan terwijl het schip zinkt… En dat is wat er nu gebeurd. De handel in gebakken lucht word alleen maar groter.

  5. RhodBerth

    Als de beurs naar beneden gaat is er altijd wel iemand die dat goed voorspeld heeft. Meestal per ongeluk.

  6. André Somers

    Volgens mij is het heel erg simpel waarom de beurskoersen zo hoog staan: er is een ongelofelijke hoeveelheid goedkoop geld de economie ingepompt. Dat geld zoekt een rendement. Tegelijk zorgt al dat geld in het systeem voor inflatie. Dus ja: het is een zeepbel, en die kost iedereen met meer vermogen dan schulden gewoon geld.

    • RhodBerth

      De koers/winst verhouding is iig in NL nog laag, dus dat valt allemaal wel mee.
      Er is flink gesneden, we zijn op het dieptepunt van de crisis, de weg die volgt die gaat omhoog. Logisch dat mensen/bedrijven in gaan stappen.

      (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan