NRC beschuldigt eigen directie van wanbeleid

Een enorme rel bij NRC. De ondernemingsraad van NRC Handelsblad en NRC Next beschuldigt de eigen directie en aandeelhouders van wanbeleid en misleiding bij het aan zichzelf toekennen van 12,5 miljoen euro aan dividend. Dit zal de ondernemingsraad (OR) van het krantenconcern later vandaag bekendmaken aan het eigen personeel, schrijft De Telegraaf. Op basis van een onderzoek van de OR, bijgestaan door juristen van Freshfields Advocaten, zou zijn gebleken dat de aandeelhouders van NRC (investeringsmaatschappij Egeria en media-ondernemer Derk Sauer) zowel de raad van commissarissen als de accountant hebben misleid. “De 12,5 miljoen aan winstuitkering heeft het pand verlaten zonder enige toestemming of grond”, aldus een goed ingevoerde bron tegen De Telegraaf. De OR kondigt aan het dividend terug te zullen vorderen en zelfs enkele commissarissen aansprakelijk te stellen. Ook wordt er overwogen het geschil voor te leggen aan de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. Vorig jaar ontstond bij het personeel van NRC grote verontwaardiging over het ‘superdividend’ van 12,5 miljoen euro dat aandeelhouders van NRC aan zichzelf uitkeerden over de jaarwinst in 2011 van 4,7 miljoen euro. De medewerkers vonden de winstuitkering ongepast in tijden van ontslagen, tegenvallende advertentie-inkomsten en de onzekere financiële toekomst van het krantenbedrijf. De directie van NRC, waaronder hoofdredacteur Peter Vandermeersch (foto), stelde zich echter op achter het standpunt van de aandeelhouders. n november 2011 zei Derk Sauer (aandeelhouder NRC) op BNR het volgende over de kwestie: "Er zijn afspraken gemaakt bij de aankoop van de NRC. Zo is er ook afgesproken hoeveel geld er in de onderneming blijft en als er meer geld is dan zou dat uitgekeerd moeten worden naar de eigenaren. Het is dan ook een hoop kabaal om helemaal niks. Wordt er meer verdiend, dan wordt er wat uitgekeerd. Zo niet, dan niet." De NRC-directie heeft inmiddels erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het uitkeren van het dividend. Dat blijkt uit een brief die in handen is van nu.nl. De directie schrijft dat een voorschot op het dividend begin 2012 "procedureel niet geheel juist is verlopen en onvoldoende werd gedocumenteerd." Er zou onder ander een verschil van interpretatie zijn met betrekking tot het begrip 'eigen vermogen'.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JRR Uijlings

  Derk Sauer heeft helemaal gelijk. Bij winst moet gewoon alles worder uitbetaald aan het top-management en aan de aandeelhouders. Bij verlies moeten werknemers onstlagen worden, waarbij de toekomstige besparingen natuurlijk alvast in bonussen kunnen worden uitgekeerd.

 2. John

  Wat had je anders verwacht met Sauer aan de macht?

 3. Templein

  De ondernemingsraad was al eerder boos. Afspraken werden al verbroken toen Egeria
  (92 % eigenaar) twee extra commissarissen benoemde. Derk Sauer, 8 % eigenaar,
  laat zich deels vervangen door Alexander Beelaerts (ex-Shell) die ook al
  commissaris is bij andere Egeria-bedrijven. Terwijl er was afgesproken dat de commissaris van de werknemers bij fifty-fifty stemmen de doorslag mag geven. Dat kan nu niet meer.

  De Vlieger schreef eerder al over de twijfelachtige rol van Peter
  Vandermeersch. Die is ook directeur is van drie NRC vennootschappen. Dat geeft
  dubbele, soms tegenstrijdige loyaliteiten tussen vennootschappen en redactie. Bovendien hoef je de verkregen bonussen niet te publiceren.

  Egeria heeft alleen de belangen van de op geld beluste investeerders op het oog.
  Volgens De Vlieger vastgoedkenner, dient het nieuw betrokken pand aan het Rokin in Amsterdam vooral als een luxe verpakking om het bedrijf beter te kunnen verkopen.(De
  verbouwing € 8 miljoen is trouwens voorgeschoten door de NRC, terwijl het pand
  eigendom is van een lid van het Egeria-fonds.) Volgens Chavannes zal een
  derde greep uit de kas door verkoop van de krant aan de hoogste bieder de dood
  van de krant zal worden.(Laatste stond in Vrij Nederland)

  Chavannes doet een beroep op de investeerders van het Egeria-fonds om bij verkoop van NRC niet voor de hoofdprijs te gaan. Om te bevorderen dat NRC Media in
  handen komt van één of meerdere eigenaren die het publieke belang van de krant
  als oogmerk hebben. Dat de huidige eigenaren niet opnieuw voor een enorm
  bedrag gaan. Want dan zijn ze medeverantwoordelijk voor de ondergang van de NRC.

  Ik zou zeggen: Egeria en Sauer, vertrek zo snel mogelijk, maar wel onder de voorwaarden
  die Chavannes oppert.

Reacties niet toegestaan