Mooi kaartje: waar groeit de economie in de EU nog?

Blauw is een beetje groei, groen is echte groei, rood is krimp    

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Hoestnou?

  En wat heb ik aan deze informatie? Wat kan ik er mee? Wat zegt het mij? Niks?

 2. Ron Kersten

  Toch vreemd dat Corsica blauw is terwijl het Frankrijk is en dat is toch echt rood. Volgens mij is het kleurpotlood wat slordig gehanteerd.

  • Edwin67veen

   Helemaal mee eens. Maar ja de schrijver moet toch iets verzinnen om elke dag weer de EU af te kunnen zeiken. Dus dan maar zelf de kleurpotloot hanteren.
   Ik ben nieuwschierig me wat voor onzin ze morgen weer komen.

   (in antwoord op Ron Kersten)
 3. John

  Ach, het is eigenlijk allemaal rood toch, op Zwitserland (niet EU) en Engeland (mooiweer lid EU) na? Duitsland met o,1% recent kwartaal kun je toch geen groeier noemen?

  En Roemenië en Bulgarije… grote blauwe plakkaten oppervlak met naar verhouding weinig inwoners: als je in een diepe put zit is alleen al het proberen het oppervlak van het maaiveld te bereiken ook al groei.
  Enne, horen Rusland, Wit Rusland en Oekraine ook al bij de EU, wat heb ik gemist?
  Zo’n kleurkaartje is een heel versimpelde indruk.
  Alleen valt het op dat Polen en Turkije (ook al volwaardig EU lid?) de stormen redelijk doorstaan – waren dat nu niet de landen waar de mensen vandaan komen waar we zo bang voor zijn? Jammer dat Marokko niet ook is meegekleurd. Ook groen volgens mij.
  Misschien gaan nu Polen, Turken en Marokkanen zonder aansporing van Geert W vanzelf wel weer terug naar eigen land!

  • input@nu

   Beste John,
   Ten eerste, zoals dit kaartje aantoont is het niet allemaal rood. Een kaart als deze geeft goed aan hoe de voortgang is verdeeld, in sommige landen gaat het goed, in andere gaat het slecht. Een mooie gelegenheid om je blik eens te nuanceren.

   Maar er zijn van die geboren sceptici die alleen maar rood blijven zien als het over Europa gaat, ook als de halve kaart blauwgroen is… Ik denk dat je deze mensen beter kunt negeren, trekken aan een dood paard noemen ze dat.

   Ten tweede, Roemenie en Bulgarije hebben niet naar verhouding weinig inwoners (22 milj. en 9 milj. inwoners, waarmee hun bevolkingsdichtheid maar iets onder het europees gemiddelde zit) Je misprijzende commentaar betreffende deze landen geeft weer blijk dat je nogal op deze mensen neerkijkt. Het punt achter hun groei is dat deze mensen hetzelfde werk doen voor minder, ze zijn niet zo verwend als onze veelgeprezen medelanders en hun economie is niet zo verziekt met opgestapelde dienstverleningen als de onze.

   Ten derde, waar zie jij dat Rusland, Wit-Rusland en de Oekraine bij de EU horen? Ik zie in bovenstaande kaart geen enkele suggestie daartoe.

   Ten vierde. Het houd ook niet op…. Je vindt het ook nog nodig even wat gal te spuwen op Polen, Turken en Marokkanen. Waren we bang voor deze mensen? Ik kan me zoiets niet herinneren. Als ik ooit bang ben geweest voor mensen dan is het voor types die zonder enig besef van de realiteit alle mensen die van de andere kant van de grens komen veroordelen. Mensen zoals jij dus.

   Ik denk dat we blij mogen zijn dat er in die landen nog groei is. We mogen ze nog eens nodig hebben namelijk, als wij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. En hopelijk willen ze ons dan ook nog helpen, na al die Wildersbullshit.

   (in antwoord op John)
   • John

    Beste meneer of mevrouw Medelander alias input@nu,

    Het lijkt wel of u de persoon bent die het kleurpotlood heeft gehanteerd en zich daar nu vreselijk over miskend voelt. Waarom zo persoonlijk? Ik zou aan frustraties lijden, het zou over dingen dicht bij mijzelf gaan, ik zou iemand zijn die graag schuld (voor wat?) bij iemand anders legt.
    Toe maar.

    U pretendeert mijn gehele persoonsstructuur en vooral alle gebreken erin in deze ene reactie te hebben ontdekt en doorgrond.
    Ik neem het maar voor wat het waard is. Want begrijpend lezen toont u in uw terechtwijzingen (“te kijk gezet als iemand die geen idee heeft waarover hij praat”) niet erg goed te beheersen.

    Ik zou “mijn gal spuwen op Polen, Marokkanen en Turken”? Gaat u zich toch even schamen zeg! Als er iemand is die zich altijd heeft verzet tegen het generaliserende reactionaire geluid dat het mensen zijn: “die onze banen afpakken, blijven hangen en profiteren van uitkeringen en een bedreiging vormen voor onze maatschappij” , dan ben ik het wel.
    Ik geef juist aan dat wij wel mogen oppassen dat met een groeiende economie in Marokko, Polen en Turkije deze mensen niet gaan wegtrekken uit landen als Nederland, om terug te gaan naar hun land van oorsprong? Waarom? Omdat ze het daar mogelijk net zo goed kunnen krijgen als hier. Want het zijn altijd de meest actievelingen die het eerst besluiten hun geluk elders te beproeven.

    Zeker wanneer we het die mensen zo onaangenaam maken als we dat sinds de opkomst van de “Wildersbullshit” (uw woorden weer) hebben gedaan. Dan gaan mensen weg als ze de kans zien: vakmensen het eerst.
    Het is jammer dat u net op het moment dat ik mijn pc wilde afsluiten mij hebt gedwongen serieus op uw “kant noch wal” (voor u gecorrigeerd) in te gaan. Maar half Nederland schijnt hier mee te lezen, en uw kwaadaardig geschimp kan ik niet zomaar over mij heen laten gaan.
    Toch blijft het zonde van mijn tijd.
    En dat allemaal omdat ik de zin van een simpel kleurkaartje wat relativeer, er moet u iets wel heel erg hoog zitten, maar ik ben geen psycholoog.
    Bah en dan “vriendelijke groeten”, nou gooi die maar in uw afvalbak anonymus.

    (in antwoord op input@nu)
    • John

     Nog even een concrete opmerking over het kaartje:
     Rusland, Wit Rusland en Oekraine zijn lichtblauw gekleurd, net als het zich herstellende probleem EU lid IJsland.
     Het grootste manco van het kaartje is dat het over de economie van de EU gaat terwijl de grenzen van de EU er niet duidelijk op aangegeven zijn.

     (in antwoord op John)
     • Edwin67veen

      IJsland is geen EU-lid. Wilden ze wel worden toen het helemaal mis ging, maar nu het weer iets beter gaat willen ze niet meer. Typisch gedrag zoals alle landen hebben. Alleen maar de voordelen, maar nooit een ander helpen. Totdat het weer bergafwaarts gaat met hun, maar dan hoop ik dat de EU ze een schop onder de kont geeft.

      (in antwoord op John)
     • John

      Sorry, ik was misleid, omdat die bankjes daar nog niet zo lang geleden aanbevolen werden als veilige bewaarplek voor ons deposito spaargelden. Hun aspirant lidmaatschap is dus afgeblazen, dank voor de correctie.

      (in antwoord op Edwin67veen)
 4. FritsB

  De EU is hier kennelijk nogal groot. Noorwegen, Zwitserland en Turkije zijn nadrukkelijk geen lid. Waarom ze dan meetellen? Illustreert alleen maar dat buiten de EU blijven gunstig is voor de nationale economie. Welke politicus ziet hier zijn gelijk bevestigd?

 5. Edwin67veen

  Ja hoor daar zijn we weer met de dagelijkse prutsplaatjes en onwaarheden om toch maar iets negatiefs over de EU te kunnen zeggen. Ik wil even nadrukkelijk opmerken dat Noorwegen geen EU lid is, maar het economisch slechter doet dan Griekenland. Waarom ze dan toch gunstig uit de plaatjes komen? Olie, olie en nog eens olie. Alles draait hier (ja ik kan het weten, want ik woon hier) om olie. Alles wat niets met olie te maken heeft gaat failliet of wordt met staatssteun overeind gehouden. Oneerlijke concurrentie dus.
  Dat engeland het niet slechter lijkt te doen in de plaatjes is omdat Engeland hetzelfde geldrondpompsysteem als de VS hanteren (dus geld bijdrukken en uitstrooien om de economie aan de gang te houden). Dit hou je trouwens niet lang vol, maar dat terzijde. De enige landen die inderdaad veel groei hebben, zijn die landen die erg concurrerend zijn omdat de lonen daar laag zijn en geen hoge staatsschulden of verrotte banken hebben. Daar viel ook iets te groeien om het maar zo te zeggen. De andere landen binnen de EU (behalve Duitsland) hebben op de pof geleefd en veel te veel uitgegeven, zonder flink te hervormen. En dat breekt ze nu op. Dit allemaal heeft helemaal niets met de EU te maken en ook niet met de Euro. Kan dat ongegronde gezeik nu eindelijk eens ophouden en kun je ook eens objectiever zijn? Ik zal maar geen naam noemen anders wordt dit stuk ook weggecensureerd door Welingelichte kringen.

Reacties niet toegestaan