Mervyn King: stop met demoniseren bankiers

De vertrekkende Britse centralebankgouverneur Mervyn King vindt dat moet worden gestopt met het demoniseren van bankiers voor hun rol in de financiële crisis. Dat heeft King gezegd in een interview met de Britse krant The Telegraph.

Volgens King zijn de acties van bankiers niet de enige verklaring voor de crisis. ,,Stop met het demoniseren van individuen. Dit was geen probleem van individuen, maar een falen van het systeem. We hebben met zijn allen het bankensysteem te groot laten worden, we hebben de banken te veel status en maatschappelijk aanzien aangemeten en het systeem onvoldoende gereguleerd'', aldus King.

De centralebankpresident zei dat de hervormingen van het toezicht op de Britse bankensector zullen leiden tot een ,,revolutie'' in de wijze van bankieren en dat mensen daardoor weer trots kunnen worden op de banken. ,,In plaats van dat mensen Britse banken bespotten zoals in 2007 en 2008 zullen ze uiteindelijk zeggen dat er lering is getrokken uit de fouten'', denkt King.

King zal per 1 juli worden opgevolgd als gouverneur van de Bank of England door de Canadese centralebankpresident Mark Carney.