‘Nederlandse overheid onderschat problematiek die op ons afkomt’

De Nederlandse overheid onderschat met haar harde opstelling over Europese steun voor door de coronacrisis getroffen landen de "problematiek die op ons afkomt". Dat heeft oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink gezegd bij BNR. Wellink verwacht dat de gevolgen van de crisis "heel groot" zullen zijn en dus moet de regering zich afvragen: "in welke mate ben je bereid solidair te zijn?" "Want dit is het moment van de waarheid dat op ons af aan het komen is."

Wellink laat weten dat wat hem betreft schenkingen, het grote struikelblok voor Nederland en enkele andere EU-landen die zich verzetten tegen het huidige steunplan, geen probleem zijn. "Men heeft kennelijk niet in de gaten dat de schuldenproblematiek die op ons afkomt weleens heel grote offers van ons zou kunnen vragen als we tot Europa willen blijven behoren en Europa bij elkaar willen blijven houden."

Volgens Wellink heeft Nederland "in die zin niets geleerd van 2012", toen de Griekse schuldencrisis de Europese Unie verdeelde. Als Nederland Europa niet bij elkaar wil houden, ligt de zaak anders, voegt hij daaraan toe.