De stad Enschede verdiende meer aan het Glazen Huis dan het Rode Kruis

Het kostte Enschede een kleine 4 ton om het Glazen Huis naar de hoofdstad van Twente te krijgen. Maar dat geld is, schrijft Tubantia, dubeel en dwars terugverdiend. Driekwart van alle bezoekers (inclusief herhalingsbezoek bijna een half miljoen mensen) zijn voor, tijdens of na een kijkje bij het Glazen Huis de stad ingegaan om iets te eten of te drinken (totale besteding horeca 10,2 miljoen euro) of om te winkelen (9,5 miljoen euro). De stad is tevreden over het evenement. Er was volop aandacht voor de stille ramp (tegengaan van babysterfte), er was zes dagen lang een topsfeer in de binnenstad en op de slotdag een recordopbrengst van 12,2 miljoen euro. En het leverde dus ook veel geld op voor Enschede zelf. Vier op de tien bezoekers kwamen uit Enschede, 26 procent kwam uit de rest van Twente en 30 procent uit de rest van het land. Ruim een derde van de bezoekers van buiten de stad kreeg een positiever beeld van Enschede en overweegt nu eerder een dagje terug te komen om er te winkelen of uit te gaan. De actie kende een recordbereik van 12,1 miljoen Nederlanders en had een mediawaarde van 6 miljoen euro.

Bron(nen):   Tubantia      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  En wat is nu de bedoeling? Moet iemand zich schuldig voelen?

  • iembam

   Nee cornelis. Nemand heeft iets fouts gedaan toch? Het is “goed” nieuws. Misschien kun je daar niet mee om gaan?

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Apekool

    De titel van het stukje is echter geschreven in een verwijtende Telegrof stijl, je kan bv. ook zeggen: Enschede profiteert mee met het succes van het Glazen Huis.

    (in antwoord op iembam)
    • iembam

     Dat was iid een betere titel geweest. Komt trouwens vaak voor dat de titel niet strookt met het artikel.

     (in antwoord op Apekool)
    • Cornelis Berend

     Dat bedoel ik…. natuurlijk… hè…

     Ergens van profiteren klinkt ook niet onverdeeld positief. Een leuke titel zou zijn: “Haal het Glazen Huis naar uw stad, het is het waard’. Ik neem aan dat die 4 ton ook voor een groot deel naar het Rode Kruis gaat? Dat zou anders wel profiteren zijn, of meer/veel verdienen aan.

     (in antwoord op Apekool)
 2. Tjerk Heringa

  De kop van het artikel klopt niet. Enschede heeft aan Serious Request ‘verdiend’, het Rode Kruis heeft er niet aan ‘verdiend’. De opbrengst is in zijn geheel naar het goede doel gegaan. Verder is het zo dat het Nederlandse Rode Kruis geen cent ziet van het bedrag dat dankzij hun inspanningen is opgehaald. Dat geld gaat direct door naar het internationale Rode Kruis in Genève.

Reacties niet toegestaan