Dat het met de huizen in de VS prima gaat, is dat goed nieuws?

De diepe economische crisis, waarvan de wereld en zeker Europa, nog niet is hersteld begon toen in de VS de veel te hoge huizenprijzen in 2008 instortten. Huizenbezitters konden hun hypotheken niet meer betalen, banken raakten in de problemen, faillissementen van financiële instellingen buitelden over elkaar heen. En zo zijn we hier gekomen. Maar de huizenmarkt in de VS is dramatisch verbeterd. In de jaren meteen na de crisis werd geen huis verkocht, en daalde de prijzen zeer snel. Nu worden er weer veel huizen verkocht tegen stijgende prijzen. In mei steeg het aantal verkochte huizen tot het hoogste peil in 5 jaar. Mei was weer 2,1 procent beter dan april. Er worden nu 476.000 huizen per jaar verkocht, met een prijs die al weer 3,3% hoger ligt dan een jaar eerder. De prijzen stijgen weer jaar na jaar. De huizenmarkt is niet zo uitbundig als in 2007, maar dat is misschien maar goed ook. De herstelde huizenmarkt helpt de wereldeconomie er niet zomaar boven op. Maar het betekent wel twee andere dingen. Het maakt het economisch herstel van de VS robuuster en het bewijst dat een totaal ontwrichte huizenmarkt na een paar jaar weer gezond kan zijn. En dat geeft hoop.

Bron(nen):   AP      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. IwanovKapotjeplov

    Tsjonge, wat een groene waas weer.

    Je kunt de situatie in de VS niet vergelijken met NL.

    De Amerikanen hebben het verlies op de huizen snel genomen. Dat kon door de Amerikaanse manier van werken, waarbij je het huis aan de bank kan geven en zonder restschuld kan weglopen. Een pijnlijk proces, kort maar hevig.

    In NL bevinden we ons nog steeds in de fase van proberen de huizenprijzen maar zo hoog mogelijk te houden. Zo blijft de broodnodige correctie onnodig lang duren. De prijzen kunnen pas weer stijgen als de correctie gedaan is. Voorlopig dus geen mooi weer aan de NL woningmarkt.

    Er is overigens nog een kanttekening te zetten bij het hosannaverhaal uit de VS: wie koopt al die huizen? Zijn dat particulieren of gewoon investeringsmaatschappijen die door de extreem lage rente geld pompen in alles wat los en vast zit? Als dat laatste het geval is, is dat helemaal geen herstelverhaal. Bij de eerste de beste substantiële renteverhoging (bv. als de FED eens ophoudt met stimuleren) stort het zo hard weer in.

  2. snorkel

    Oftewel: De huizenmarkt in de VS maakt zich op voor een nieuwe crash. Zelfs Robert Shiller (en die mag je gerust dé huizenmarktexpert van de VS noemen) heeft dat onlangs gezegd. Huizen kunnen nou eenmaal niet jarenlang structureel sneller in prijs stijgen dan de inflatie / inkomens dat doen. Als dat een paar decennia lang wél gebeurt is dát een afwijking, en volgt ALTIJD op enig moment een herstel (correctie) naar het evenwichtsniveau. De tijdslijnen zijn alleen te lang om te zien voor veel mensen, en daarom begrijpen ze het niet.

    Deze natuurwet geldt voor de VS, Spanje, Ierland, en ook gewoon voor Nederland. Zie hier het bewijs van bijna 400 jaar Nederlandse huizenmarkt (en trek zelf het lijntje vanaf 2009 er maar in): https://pbs.twimg.com/media/BNhi1irCAAAutGw.png:large

Reacties niet toegestaan