Wientjes: verkoop SNS, ABN Amro en deel Gasunie

Zelfs bondgenoot Wientjes, voorzitter van de werkgevers, keert zich nu tegen Rutte. Hij vindt dat het voornemen om 6 miljard te bezuinigingen helemaal van tafel moet. De staat moet in plaats daarvan het tafelzilver verkopen, zegt hij tegen De Volkskrant.  'Het moet echt anders. Het kabinet moet een totaal ander plan maken en daarmee naar Brussel gaan. Verkoop ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben.' Ook suggereert hij de verkoop van 30 procent van de aandelen van de Gasunie of van het elektriciteitsnetwerk Tennet. De werkgevers waren tot nu toe belangrijke bondgenoten van het kabinet bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Hij noemt de economische situatie dramatisch. Sinds het sociaal akkoord van 11 april tussen kabinet, werkgevers en werknemers ziet hij 'een extreem zorgelijke ontwikkeling (...), een soort Japanse stagnatie.' 

Bron(nen):   De Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jorrit Schippers

  Aan wie dan?

 2. Prikker

  Belangrijk is wel dat de inkomstenkant van de overheid versterkt en zo mogelijk uitgebreid gaat worden en dat aan de uitgavenkant wordt gematigd.
  Dus ik herken in de woorden van Wientjes wel de hand van de VVD, maar ben niet van mening dat het voor de Staat en Nederland het beste is om ‘het tafelzilver’ te verkopen.
  Ik beschouw de uitspraak van Wientjes dan niet als een aanval, maar eerder als een ‘vrinden-dienst’ in moeilijke tijden van Wientjes. De VVD wil immers een kleinere overheid.
  De banken horen natuurlijk niet onder overheidsbescherming maar zijn dat nu tijdelijk vanwege wanbeleid, daarover geen discussie.

Reacties niet toegestaan