Veel meer ‘eigen geld’ nodig om een huis te kopen

Een zware commissie die het kabinet adviseert over de toekomst van de hypotheken komt met een verstrekkene oplossing: laat huizenkopers in de toekomst tienduizenden euro’s spaargeld meenemen. Dat adviseert de Commissie Structuur Nederlandse Banken in het nog geheime advies aan minister Dijsselbloem, zo melden ingewijden aan De Telegraaf. Het te lenen bedrag zou moeten worden teruggebracht naar 80%. Nu is het meestal 110% van de aanschafwaarde van een huis. De commissie onder leiding van oud-Rabobank-topman Herman Wijffels adviseert om het jongeren makkelijker te maken om te sparen via het pensioen. Om geld bij elkaar te sparen zouden jongeren tot 35 jaar hun pensioenpremies via ’bouwsparen’ fiscaalvriendelijk opzij moeten kunnen leggen.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Goede zaak. In Duitsland moeten mensen ook 30% eigen kapitaal meebrengen. De tijd van leven op krediet moet afgelopen zijn.

  • André Somers

   Goede zaak, maar uitermate slechte timing, zeker in samenhang met alle andere maatregelen.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • RhodBerth

   Elk land heeft z’n eigen manier van doen en denken. En dat is opgebouwd in tientallen jaren. Je kunt niet naar een ander land kijken en dat model zomaar overnemen. Wij hebben de nederlandse manier, en die is in 60 jaar opgebouwd, ingeprijsd en ingebakken in de cultuur.

   En uit recente cijfers bleek opnieuw dat het wel meevalt met de betalingsachterstanden van nederlandse huizenbezitters. We zitten ons nog steeds angst in te praten vanwege de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. catchit64

  Op zich een goeie regel alleen denk ik dat het voor jonge mensen heel moeilijk gaat worden om nog een huis te kopen.

 3. André Somers

  Ah, dus aan de ene kant jongeren opzadelen met enorme studieschulden (die vanaf volgend jaar gaan meetellen bij het bepalen van de hypotheek die je kan krijgen), en aan de andere kant zorgen dat ze heel veel geld mee moeten nemen om een huis te kunnen kopen. Oh, en intussen ook even het opbouwpercentage van het pensioen verlagen en de AOW leeftijd verhogen. Echt wat je noemt eerlijk delen tussen de generaties…

 4. Heldoppantoffels

  Wat een onzinnige insteek om een lager maximum percentage vast te stellen. Als je alleen al uitgaat van de inflatie dan zal de waarde van een huis aan het einde van de rit veel meer waard zijn. Combineer dit met het verplicht aflossen van de hypotheek over 30 jaar en je hebt een solide onderbouwing waardoor dit advies terzijde geschoven zou moeten worden.

  Tenslotte ben ik zeer benieuwd welke personen er nog meer in deze adviescommissie zitten. Een oud bank topman wekt bij mij al weinig indruk van objectiviteit.
  Uiteraard is een dergelijke stap in het voordeel van de banken, aangezien zij zo NOG minder risico lopen over het geld dat zij verstrekken. (en overigens bezit de bank dit hypotheekgeld niet eens echt)

  • RhodBerth

   helemaal mee eens.

   Het is allemaal gelegenheidsdenken van dit soort commissies. 10 jaar geleden zou deze zelfde commissie hebben geadviseerd om verplicht een beleggingshypotheek te nemen en daarmee te richten op een aflossing van slechts 50% over 30 jaar.

   Dit soort maatregelen genereren alleen maar rijke 60+’ers. Je verplicht er mensen mee om in de duurste tijd van hun leven (jonge gezinnen, lagere salarissen) om heel veel geld opzij te zetten (pensioen, aflossing huis) waarvan ze pas profiteren als ze 60+ zijn. (en het geld niet meer zo hard nodig hebben).

   (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan