Blijft Zwitserland belastingparadijs?

Het gevecht tussen Zwitserland en de EU om belastingvoordelen in Zwitserland is nog steeds gaande. Brussel is tot op heden verre van tevreden met de gedane voorstellen, wat er op duidt dat een aantal Zwitserse privileges nog steeds overeind staan.
Vooral voor holdings en joint ventures kent het Zwitserse systeem grote voordelen. Ook het bestaan van postbusfirma’s is Brussel al geruime tijd een doorn in het oog. Een Zwitserse woordvoerder toonde overigens geen zichtbare paniek om het feit dat deze onderhandelingen zich eindeloos voortslepen. “Eine Steuerreform dauert überall seine Zeit,“ zo beweerde hij.
Het gevecht om de Zwitserse belastingvoordelen is het belangrijkste onderwerp bij de bilaterale besprekingen tussen Zwitserland en de EU, ook wel ’Steuerdialog’ genoemd. Opvallend hierbij is een zekere haast van de EU-zijde en een opmerkelijk getreuzel van de Zwitsers.
Naar de reden van dit gedrag hoeft niemand te gissen. Zwitserland wil nauwe betrekkingen met Europa en ondertekende bijvoorbeeld het verdrag van Schengen. Ook de euro is deze weken weer een gezien betaalmiddel op de skipistes; Zwitserland wil gewoon nauwe banden met Europa. En tegelijk wil het een belastingparadijs blijven voor ondernemers, dictators, oplichters en overige miljonairs.
Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung