Innovaties van de toekomst

In tijden van economische tegenspoed schuilen ook kansen, zo hield de Amerkaanse president Barack Obama zijn landgenoten deze week voor. Waarin schuilen die kansen dan? Op welke terreinen kunnen we buitengewone innovaties verwachten?
Businessweek komt met een paar antwoorden, op basis van gesprekken met futurologen. Allemaal noemen ze energie en gezondheidszorg als belangrijke terreinen waar radicale vernieuwingen te verwachten zijn. De futurologen verwachten veel van biobrandstoffen en hernieuwbare energiebronnen, zoals enorme turbines die energie opwekken met behulp van de oceaanstromen. Dankzij nieuwe technologie moet het ook mogelijk zijn het menselijk lichaam als energiebron te gebruiken, bijvoorbeeld doordat de batterijen van mobiele telefoons zich automatisch opladen door menselijke bewegingen.
In de gezondheidszorg zal zelf-diagnose een veel grotere rol gaan spelen. Grote kostbare apparatuur waarover nu nog alleen ziekenhuizen beschikking, kan straks in de huiskamer of huisartsen post staan als de computertechnologie en miniaturisering voortschrijdt.
De futurologen voorzien, niet erg verrassend voor wie de economische acualiteit volgt, ook grote innovaties in de bankwereld. Andere langverwachte innovaties zouden wel eens kunnen uitblijven. Denk bijvoorbeeld aan de transportsector, en dan vooral de hoge-snelheidslijnen, waarvan de opmars niet doorzet.

Bron(nen):   Businessweek