‘De woningmarkt zoals hij was komt nooit meer terug’

Ook al zou de Nederlandse huizenmarkt weer op gang komen, ook dan zal het nooit meer worden zoals het was. dat zeggen deskundigen tegen het Financiëele Dagblad. Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): ‘Een niveau van 215.000 woningen per jaar halen we de komende tien tot vijftien jaar niet meer. Reken op 125.000 tot 150.000 transacties per jaar.’ Een deel van de verdwenen kopers zijn starters, die vroeger ondanks tijdelijke arbeidscontracten toegang tot financiering kregen. Die krijgen ze niet meer en die groep zal dus ook geen huis meer kunnen kopen. Circa 25.000, aldus Hukker. En een deel mocht zich voorheen scherp financieren, want de woningwaarde zou toch stijgen. Nog eens 20.000. En dan zijn er nog zo’n 37.000 huishoudens die door hun restschuld jaarlijks niet meer doorverhuizen. Ook de grootste hypotheekverstrekker ziet  de kleinere koopmarkt aankomen. Verkoopcijfers noemen ze niet, maar ‘voor alle partijen die vooral afhankelijk zijn van de volumes op de woningmarkt, zoals makelaars en financiers, betekent dit een fors kleinere markt.’ Volgens de Rabobank gaan we toe naar een kleinere en wat gezapige koopmarkt en naar een veel dynamischer huurmarkt. Veel mensen zullen willen en moeten kiezen voor een huurwoning. Dus daar komt veel meer beweging, denkt de bank  

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. IwanovKapotjeplov

    De acceptatiefase van de bubblecurve is nu toch echt ingetreden. Nu is het wachten op de paniekfase die komen gaat.

    • Anna R

      De paniek hebben we al gehad. En na acceptatie volgt toch altijd stabilisatie? Volgens mij zie je het te somber.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
      • snorkel

        Het gaat nog wel even duren voordat de Nederlandse huizenmarkt stabiliseert. Huizen zijn gewoon nog veel te duur in Nederland. In bijvoorbeeld Amerika is de hele bubble al weggewerkt en zitten ze alweer rond het historisch evenwichtsniveau. Pas dán is er kans op ‘stabilisatie’ en ‘groei’. Wij zijn daar nog lang niet. woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

        (in antwoord op Anna R)
        • Anna R

          Mooie graphic is dat! Overigens zei ik ook niet dat alles morgen is opgelost, toch? Het begint geleidelijk door te dringen dat je niet per se rijker wordt van een eigen huis (= acceptie). Nou nog collectief bedenken dat het ook niet zo raar is om er als huiseigenaar wat bij in te schieten in de loop van je leven. Want waarom zou je niet wat een bedrag over hebben voor de voordelen die je hebt als je een eigenaar bent van een huis? (= nog meer acceptatie) En dan dus tzt stabilisatie.
          Terzijde: ik ben meer van de chaostheorie dan van de statistiek. In het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Dat geldt ook ook voor de doemscenario’s van de statistici van het OTB.

          (in antwoord op snorkel)
          • snorkel

            Nee inderdaad, dat heb je niet gezegd 😉 Excuus.

            Ik denk echter wel dat de ‘stabilisatie’ waar jij het over had nog járen op zich gaat laten wachten (zo lang we in het huidige tempo doorgaan). Als we snel “herstel op de woningmarkt” willen, dan is het enige recept: snel nog 30% a 40% van de prijs af. Dan is de markt hersteld van 25 jaar oververhitting, en kunnen mensen weer toekomstplannen maken…

            (in antwoord op Anna R)
          • André Somers

            Maar even snel 30-40% van de prijs af, kan alleen als je gewoon je sleutels kan inleveren bij de bank en weg kan lopen, zoals in de VS. Hier in Nederland kan dat niet zomaar.

            (in antwoord op snorkel)
          • snorkel

            Sleutels inleveren en weglopen kan in (sommige staten in) de VS inderdaad… Maar denk maar niet dat je daarna overal van af bent, Jaren later komt de bank gewoon achter je aan om de schade te verhalen: http://www.washingtonpost.com/investigations/lenders-seek-court-actions-against-homeowners-years-after-foreclosure/2013/06/15/3c6a04ce-96fc-11e2-b68f-dc5c4b47e519_story.html?wpmk=MK0000203 – Het is trouwens echt verbazingwekkend dat dalende huizenprijzen uberhaubt zo’n probleem zijn. De Nederlandse huizenmarkt was toch zo ‘behoudend gefinancierd” zei men?

            (in antwoord op André Somers)
          • André Somers

            Interessant artikel, ik was hiervan niet op de hoogte. Aan de andere kant lijkt het er wel op dat het in de VS veel minder gebruikelijk is dan in Nederland, waar het standaard is dat je nog achter je broek aan gezeten wordt door je bank als er een restschuld is, en dat dat ook niet overal kan (maar wel in een groot deel van de VS).

            (in antwoord op snorkel)
          • snorkel

            In de VS wachten ze langer, dus daarom lijkt het minder gebruikelijk… Ze geven de klant (die is zich ondertussen van niks bewust en denkt dat ‘ie al van alles af is omdat ‘ie zn sleutels heeft ingeleverd) de tijd om weer een baan/inkomen te vinden. Daarom wordt verwacht dat dit de komende jaren wel eens een zeer hot item gaat worden. Maar 1–% te vergelijken is het inderdaad niet, want ook persoonlijk failliet gaan is in de VS (volgens mij in alle staten) makkelijker dan hier. Toch lijkt me dat zeker geen fijne “oplossing”, waar ook ter wereld…

            (in antwoord op André Somers)
      • IwanovKapotjeplov

        De fases in het knappen van een bubbel zijn:

        1. Ontkenning

        2. Terug naar normaal (Bull Trap)

        3. Angst en paniek

        4. Capitulatie

        5. Berusting en wanhoop

        Fase 1 hebben we nu toch wel gehad. Fase 2 vond plaats in 2009/2010, toen de prijzen even weer omhoog gingen. Het feit dat de prijzen veel te hoog liggen en dat oude tijden niet meer terugkeren is nu aanvaard en is fase 3 aan de beurt.

        Gezien het prijsniveau zijn we nog lang niet bij fase 4 en verder.

        (in antwoord op Anna R)
        • Anna R

          Het is misschien stronteigenwijs, want ik weet niets over de financiële wereld. Maar de theorieën die uit die hoek komen, ben ik in de loop der jaren wat minder serieus gaan nemen.

          (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
        • Prikker

          Als huisaanbieder (sinds 2009) kan ik je vermelden dat ik allang in fase 5 zit hoor… en velen met mij.

          (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
    • Kristi

      Ik zoek ‘n huis naar gading, maar er komt nauwelijks iets op de markt en het gros is nog steeds duurbetaald, als je erover nadenkt. De karakteristieke objecten, niet de honderdduizenden nondescripte doorzonbunkers die Nederland rijk is, worden nog steeds snel verkocht – dat zie ik althans.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
      • André Somers

        Mwah, ik weet toch best een paar karakteristieke objecten te koop. Maar sommigen staan dat al heel lang. Mooi pand, en zeker geen 13-in-een-dozijn-bunker, maar kennelijk onverkoopbaar. Locatie blijft toch ook meespelen…

        (in antwoord op Kristi)
        • Kristi

          Klopt, dat was ik erbij te vermelden: op goede locatie. De bunkers staan meestal in vervelende woonwijken. Kijk eens in de binnenstad van Maastricht: peperduur, en als er 1 keer in de maand iets op de markt komt, is het veel.

          (in antwoord op André Somers)
          • IwanovKapotjeplov

            Daar noem je ook wat op: binnenstad Maastricht. Natuurlijk is dat peperduur, het is gewoon een top lokatie. Neem je echter bv. binnenstad Heerlen, is het plots een heel stuk goedkoper.

            (in antwoord op Kristi)

Reacties niet toegestaan