Supermarktbaas: het einde van goedkoop voedsel is in zicht

De afgelopen decennia is voedsel relatief steeds goedkoper geworden. Daardoor geven we een steeds kleiner deel van ons inkomen uit aan voedsel. Maar volgens de hoogste baas van de grootste supermarktketen van Engeland, Tesco, is het eind van dat goedkope voedsel in zicht. Philip Clarke waarschuwt de klanten in Engeland en andere landen dat de prijzen behoorlijk zullen moeten stijgen. Oorzaak: er zijn steeds meer mensen in de wereld die zich behoorlijk voedsel kunnen permitteren. Met name de nieuwe klanten in China en India zorgen voor een opwaartse druk op de prijzen. Daar ontstaat een middenklasse die dezelfde wensen heeft als de westerse klanten. De run op Nederlands melkpoeder in China heeft een eerste indruk gegeven van at de gevolgen daarvan kunnen zijn. "Als we twintig jaar geleden sinaasappels wilden kopen in Zuid Afrika, dan waren we het enige westerse bedrijf op de markt. Nu zijn er een heleboel landen die daar kopen en daarvan wordt het duurder." Volgens sommige schattingen zal voedsel het komende decennium tientallen procenten in prijs stijgen

Bron(nen):   Daily Mail      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Prijsstijging is het gevolg van schaarste, of van speculatie.
  Je zou waarempel verlangen naar staatsakkers met verkoop naar inkomens.

 2. Johan Vrijheid

  Dat is een goede zaak, alleen met profitabele prijzen zullen capabele mensen keihard werken in boerenbedrijven om voldoende voedsel te produceren. De keerzijde is de lastenverzwaring voor de consument die na alle verhogingen van Rutte II, steeds meer aan koopkracht verliest. Een hogere voedselprijs is beter te accepteren dan dolgedraaide nationale en Europese overheden die een enorm kostbare federale droom door willen drukken, de consument is nu al 30miljard afhandig gemaakt om de € te redden en het eind is nog lang niet in zicht.

  • kletsmajoor

   Tel daar de stijgende energieprijzen door die nieuwe windmolenparken en meer zonnepanelen nog maar bij op.

   (in antwoord op Johan Vrijheid)
 3. grasspriet

  Niet te vergeten de VOEDING die wordt verbouwd om vervolgens te worden gebruikt in biovergisters en voor biobrandstof. Daardoor zijn er minder gronden die gebruikt kunnen worden voor voedsel dat we kunnen eten = hogere prijzen.
  Lang leve de vooruitziende blik van Brussel!

 4. Vogelbeest

  Wat is de definitie van “behoorlijk” voedsel? Voedsel is goedkoop ja. Als je een bak lasagne uit het pre-fab schap van de supermarkt haalt kost een kilo een paar euro. Bijna niemand leest de etiketten, maar wie dat wel doet weet dat het vlees geen vlees is, de kaas geen kaas is en eigenlijk alleen het water echt is. De rest is glucose-frucose siroop, geraffineerd geharde vetten, gebleekte tarwebloem en zo nog wat puinhoop.

  Statistieken wijzen er op de de opkomst van obesitas gelijk opgaat met het gebruik van glucose-fructose siroop. Een zoetstof die met name in snoepgoed en frisdrank gebruikt wordt. Zeer calorie-rijk, maar de calorieën worden niet herkend door het lichaam, dus ze hebben geen hongerstillend effect. Je wordt er echter wel dikker van.
  Geraffineerd geharde vetten (met name palmolie) is een zeer goedkope vervanger voor bijna alles wat een volle, romige smaakt heeft. Margarine, slagroom, noem maar op. Probleem is dat de kwaliteit van deze vetcellen uiterst beroerd is, maar het lichaam herkent dat niet. Deze cellen worden door ons lichaam gewoon gebruikt als normale vetcellen (uit roomboter, margarine, zonnebloem etc.). Statistieken wijzen uit dat de enorme opkomst van hart- en vaatziekten gelijk op gaat met de stijging van het gebruik van geraffineerd geharde vetten (engels: hydroginated fats) in de goedkope voeding.

  Ik ben echt geen milieu-activist of veganist, maar dit zijn toch zaken om je zorgen over te maken.

  En voor wat betreft het onderwerp: Goede voeding is nooit goedkoop geweest. Maar lobby-groepen van de voedselindustrie hebben heel veel producten goedgekeurd weten te krijgen die eigenlijk nooit goedgekeurd hadden mogen worden voor menselijke consumptie.

Reacties niet toegestaan