Bye bye California?

Peter Aldhous van de New Scientist maakt zich zorgen over de toekomst van Californië. Door een teveel aan directe democratie dreigt de staat begrotingstechnisch slagzij te maken. Iedereen die een paar honderdduizend handtekeningen weet te verzamelen, kan bij referendum een voorstel in stemming brengen dat bij aanvaarding door de meerderheid van de kiezers meteen wet wordt.
Zo is er in 1978 een voorstel aangenomen dat de onroerend goedbelasting aan een maximum bindt, waardoor Californië nu ernstig in de financiële problemen is gekomen en de onderwijsuitgaven in de loop der jaren hopeloos ondermaats zijn geworden, met alle gevolgen vandien.
Aldhous roept de Californiërs op via een referendum hun eigen recht van initiatief aan banden te leggen en de wetgevende bevoegdheden weer primair aan de gekozen volksvertegenwoordigers terug te geven. Anders zou het binnen afzienbare tijd wel eens afgelopen kunnen zijn met de innovatiedrang, die ons onder meer de pc en biogenetische medicijnen tegen kanker heeft opgeleverd.

Bron(nen):   New Scientist