Joris Luyendijk: er kan een échte crisis komen en dan stromen de kerken weer vol

Volgens Joris Luyendijk kan de crisis nog veel erger worden dan hij nu al is. Hij bracht de afgelopen twee jaar door in het financiële hart van Londen, de City en dat heeft hem niet geruster gemaakt. Hij houdt een echte ineenstorting voor mogelijk, zegt hij in een gesprek met het blad Volzin. Hij vreest voor een nieuwe economische crisis, een ineenstorting zelfs van de economie en daarmee de democratie. Dat biedt volgens Luyendijk alle ruimte voor een religierevival. Luyendijk schetst waar systeemcrashes bij banken toe kunnen leiden. “Er ontstaat paniek. De boel stort in. Niemand wordt betaald. De leverantie van alle spullen houdt op. Jij komt morgen buiten en denkt: wat is er aan de hand? De supermarkten zijn geplunderd, er is ordepolitie op straat, maar ook je telefoon doet het niet meer. Dan ga je heel snel nadenken: wat deel ik nog met mijn omgeving op basis waarvan ik een soort community of trust kan bouwen? Zodat we elkaar beschermen, ook al zouden we qua korte termijn eigenbelang beter af zijn door elkaar te beroven en te belazeren. Ik denk dat mensen dan snel terugkomen - de gebouwen staan er nog - bij het religieus besef. Dat hoor je ook bij burgeroorlogen. Religie heeft een belangrijke sociale component, religie geeft een structuur voor ervaring; al die dingen waarvan mensen een tijdlang hebben gedacht dat ze er zonder kunnen. Ik denk dat religie heel goede kaarten heeft om terug te komen als we er echt de puinhoop van maken waarnaar we op weg zijn.”    

Bron(nen):   Volzin      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Waarom zouden mensen de structuur van een religie verkiezen boven de structuur van de democratie? En welke religie moet je dan kiezen? Er zijn er nogal wat en meestal maken de aanhangers ruzie met aanhangers van andere religies. Geen wenkend perspectief in een crisissituatie. De structuur van de democratie daarentegen wordt breed gedragen ook door bijna alle religieuze groepen. Die waardering is niet automatisch verdwenen als er een crisis uitbreekt. Dus het lijkt mij minstens net zo waarschijnlijk dat mensen een basisversie van lokale democratie gaan organiseren. Dat is bij oorlogen en grote rampen in het verleden ook gebeurd.

  • DiscuJohn

   Het wordt dan heel basaal: terug naar je nest en soort zoekt soort.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • MoMeta

   Omdat mensen niet rationeel beslissingen nemen maar emotioneel. Emotie past meer bij religie.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ik denk dat mensen beslissingen nemen op basis van een afweging tussen logische en emotionele argumenten. Hoe de verhouding ligt hangt af van de kwestie zelf en van de persoonlijkheid en de ontwikkeling van de mensen. Zo’n afweging tussen logica en emotie is wat ik rationeel zou noemen.

    (in antwoord op MoMeta)
    • Really

     Interessant.. Dan vraag ik aan een rookverslaafde om te stoppen met roken. Want logisch gezien is dat slecht voor je overleven

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Zoals bekend zullen de meeste zeggen dat ze graag zouden willen stoppen want roken is ongezond. Maar de meeste lukt het niet om te stoppen. Hun verslaafde persoonlijkheid (emotie) overheerst hun beslissingsproces. Dat is, gezien vanuit hun toestand, wel rationeel (maar niet gezond).

      (in antwoord op Really)
    • MoMeta

     Sorry, ik bedoel wanneer de druk hoog is. Dan nemen mensen mensen beslissingen op basis van emotie en niet op basis van ratio.

     (in antwoord op kletsmajoor)
 2. DiscuJohn

  Hij zou wel eens gelijk kunnen krijgen. Op het gebied van religie, maar erger nog, wat betreft die ineenstorting. Van een afstand bekeken moet het wel fout gaan. Er klopt teveel fundamenteel niet op teveel vlakken, zowel economisch als sociaal/maatschappelijk als op persoonlijke vlakken. Het worden op zijn minst interessante tijden.

  • ikookeven

   Het is absoluut interessant. En nodig voor een nieuw bewustzijn bij de mensen. Soms moet er iets vernietigd worden om iets nieuws te laten bloeien.

   (in antwoord op DiscuJohn)
   • DiscuJohn

    Toch maar eens het boek ‘Rise and fall of the Roman Empire’ lezen. Volgens mij is dit allemaal al eens eerder gebeurd.

    (in antwoord op ikookeven)
   • Heldoppantoffels

    Mee eens, alleen gaat de ineenstroting van het oude lang niet snel genoeg. Daarmee lijkt het er voor mij op dat de oude kliek nog steeds sterk aan de touwtjes trekt, kijk maar naar de gang van zaken omtrent Syrie, het afluisteren en de onwil bij de overheid om er voor te zorgen dat grote bedrijven in nederland ook normaal belasting betalen….

    (in antwoord op ikookeven)
 3. Templein

  De angstaanjagende verhalen over de ineenstorting horen we nu alweer een paar jaar. De politiek doet er weinig mee. Af en toe hoor je de oprisping dat er een Europese bankenunie moet komen. En de bankiers gaan hun eigen afgoddelijke gang.
  Wat kan de democratie doen? Zijn we konijnen die in de koplampen kijken?
  Vinden we rijke bankiers nog steeds zo sexy?
  Misschien moeten er maar een paar banken omvallen, zou econome Stellinga zeggen. Sprak Dijsselbloem niet over het kopje kleiner maken van banken? Too big to fail is schadelijk voor de samenleving.

  Geef de democratie nu eens echt een kans. Als je daar al niet op kunt vertrouwen, dan ga je complot denken, of in allerlei bovenaardse zaken geloven.

  • RhodBerth

   Die angstaanjagende verhalen doen inderdaad al 5 jaar de ronde. En ze komen nooit uit.

   En de democratie krijgt een echte kans. Ons parlement is namelijk democratisch gekozen, en de premier is van de partij met de meeste stemmen.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    In mijn omgeving stemden velen op de VVD omdat die van de hypotheekrenteaftrek af zou blijven.

    Ik ken geen echt doorpakkende partij. Ik zat gisteren met open mond te luisteren naar minister Asscher die eindelijk een deur open krijgt in Brussel voor een fatsoenlijk sociaal beleid. Zulke voorbeelden ook op het gebied van financiën zou ik meer willen zien. Niet alleen maar zeggen dat in Europa afspraak, afspraak is.

    (in antwoord op RhodBerth)
   • Peter Rokers

    Nooit ? we zijn too big to fail ?

    Ik heb ook eens rond gekeken en ik zie een plan. sommigen zien een komplot. Zo dramatisch wil ik niet zijn.
    De Romeinen, de Spanjaarden, de Fransen en de Duitsers dachten ook dat ze niet kapot konden.
    Ja, natuurlijk zijn ze er nog steeds.
    De Amerikanen denken nu dat ze niet kunnen falen.
    En toch sluipt de ellende er langzaam in.
    De afbraak begint van onderaf.
    Ik kijk toch al aardig in de engte hoor.
    Alles brokkelt af.

    Er moet nu gauw verbetering komen anders zie ik het zeer somber in.
    Intussen weet je wat er boven ons hoofd hangt.
    Al die strohalmen die ik steeds lees helpen geen zier.
    De krisis in Griekenland is volgend jaar ten einde.
    Maar hier bezuinigen ze stug door.

    Je moet eens kijken wat het verschil tussen wat ze zeggen en wat ze echt doen. De afbraak gaat verwoed door.
    Voorlopig tot 2018. Het volgende kabinet zit er op z’n vroegst eind 2017.
    Eer ze weer beginnen is het alweer voorjaar.

    (in antwoord op RhodBerth)
  • MoMeta

   Volgens mij snap je de strekking van het verhaal van Luyendijk niet, maar daarvoor moet je de inhoud van zijn columns hebben gelezen. De uitleg hierboven is niet duidelijk.
   Luyendijk constateert naar aanleiding van duizenden gesprekken met mensen in de financiële wereld (van laag tot hoog in de boom) dat bijna niemand heeft geleerd van de economische crisis. Sterker nog, de financiële wereld trekt een bepaald slag mensen aan door de profielen die bij vacatures worden opgesteld die juist gevaarlijk zijn in die omgeving. Het zijn vaak mannen die meedogenloos zijn, heel erg materieel en op macht belust en gevoelig zijn voor gokken en risico’s nemen.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Ik snap het wel, denk ik. Ik kan me alleen nog niet neerleggen bij deze realiteit en bij de horigen der aarde die straks wegvluchten in geloof of bijgeloof.

    Ik las net een interview waarin Naomi Klein over haar nieuwe boek vertelt. Haar tweede boek De Shock Doctrine gaat over de uitwassen van het kapitalisme die gemeengoed werden door Friedman en de Chicago Universiteit, afd. Economie. Landen in transitie moesten de economische wetten van Friedman cs naleven in ruil voor geld.

    Nu komt haar derde boek (heeft nog geen titel) bijna uit over de winsten die rampkapitalisme maakt en de milieubeweging in de VS en Canada die financieel ingekapseld is door particuliere donoren en overheden. Het kapitalisme doet te weinig om rampen te voorkomen. De prijs van slachtoffers wordt gewoon ingecalculeerd.
    Klein doet onderzoek in de getroffen gebieden zelf en spreekt met de lokale bevolking. Daar wordt duidelijk dat die door de politiek worden genegeerd. Er is nu een Idle No More beweging voor echte democratie. Die opstand van de inheemse bevolking zou ik door willen trekken naar het verhaal van Luyendijk. Het mag zover niet komen, zou ik met klem willen zeggen. Hoe komen we over onze bewegingloosheid heen?

    (in antwoord op MoMeta)
    • MoMeta

     Interessant, ga ik even googlen. En ik deel haar conclusie op basis van de beperkte kennis die ik heb over dit onderwerp. Als je alles economiseert dan duw je ook alles in formules. Nuances, emotie en vooral waarde vallen dan weg. Waarde is iets emotioneels ook al probeert men sinds een jaar of 40 ons te leren dat waarde iets meetbaars is.

     (in antwoord op Templein)
 4. Kees Cornelder

  Zelfs de humanistische filosoof Alain de Botton heeft een kerk-maar-dan-zonder-god-of-goden in de maak. En kerkbesturen opgelet: éven wachten met het slopen van al die lege prachtkerken van u. Er Is Klandizie Op Komst. Al die ikgerichte Ikjes moeten toch ergens naartoe kunnen voor Troost enzovoorts? Nou dan!

Reacties niet toegestaan