Tanks in de straten: “De crisis wordt nog veel erger”

Joris Luyendijk bestudeert sinds 2 jaar voor de Guardian bankiers en andere financiële professionals in de City van Londen. En het maakt hem buitengewoon pessimistisch. Dat vertelt hij aan Volzin, een tijdschrift over de zin van het leven. Opvallend is dat Luyendijk na zijn duik in de financiële wereld boven water komt als een ware ‘alarmist’. "Dit gaat helemaal fout", zegt hij. "De banken zijn veel te groot, de besturen weten niet wat er op de trading floors gebeurt, het kortetermijndenken regeert, het toezicht is ontoereikend en de financiële sector heeft de politiek in zijn zak." "Twee jaar geleden dacht ik nog: we hebben een bump in the road, we moeten alleen extra gas geven om daar overheen te komen. Nu denk ik steeds meer: dit is het einde van de weg, het einde van het hele economische stelsel." Hij is vooral bang voor te grote banken die te gevaarlijke dingen doen. "Stort zo’n bank echt in, dan staan de tanks binnen 36 uur in de straat. Want dan stort alles in: de bevoorrading van supermarkten stort in, want er is geen handelsfinanciering meer. Dan is er ook geen benzine meer te krijgen. Et cetera. Op dat punt waren we vijf jaar geleden toen Lehman Brothers failliet ging. Mensen hier in Londen sloegen wapens in. Mijn collega’s bij The Guardian belden naar huis: ga naar de supermarkt en koop zoveel mogelijk blikken voedsel. We zaten er 24 uur tot 36 uur van af. En dat probleem is niet opgelost.”  

Bron(nen):   Volzin      

26 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Dat weet toch iedereen al lang? Het belan van enkele knuppels en geldgeilheid van leeghoofden in de top van een bank maakt alles kapot.

 2. grasspriet

  “Nu denk ik steeds meer: dit is het einde van de weg, het einde van het hele economische stelsel.”
  Prima, dit systeem is long overdue en het is de hoogste tijd voor een ander systeem, een eerlijk systeem waarbij Big Buisiness & Big Banks het niet voor het zeggen hebben.
  Ruige tijden komen er vast en zeker maar zoals altijd ontstaat uit chaos een ander, beter en mooier iets. Laat maar komen.

  • kletsmajoor

   Ik denk dat je het niet als een nieuw systeem moet zien. Het systeem zal op chaotische wijze naar een nieuwe toestand gaan waarin de grootste problemen weggewerkt zijn (schuldposities, te grote banken, etc.). Dat gaat overigens wel pijn doen bij iedereen.

   (in antwoord op grasspriet)
 3. DiscuJohn

  De geschiedenis herhaalt zich. Helaas voor ons maken we het voor het eerst mee.

  • Peter

   Ik niet. Heb er al zoveel meegemaakt. Een krisisje meer of minder maakt mij niet meer uit.
   Het ergste wat er kan gebeuren is dat je die niet overleeft.
   En zie: ik ben er weer. 😉
   Mij krijgen ze niet kapot.
   De volgende keer kom ik terug als rijke stinkerd bij de rijkste familie en dan zal ik is gaan loeien. 😉

   (in antwoord op DiscuJohn)
   • DiscuJohn

    Of je komt terug als het-zoveelste-overbevolkingskind-in-India, zonder enige hoop op een fatsoenlijke en menswaardige toekomst. Wat dan? Het ergste dat je dan kan overkomen is dat je het wel overleeft.

    (in antwoord op Peter)
    • Peter

     Reken maar dat als de krisis weer losbarst wij het als eerste zullen merken. Je merkt het nu al. Er is na de oorlog teveel gegokt. Nu komen ze helemaal los. Er is nooit welvaart geweest in het westen. Dat zie je aan Amerika. De armoede in de wereld is erger geworden na de oorlog. Deze werd altijd gemaskeerd door de overvloed. Handig op schuldgevoelens inspelen. We waren allemaal rijk en we ons kapot schamen dat we de rest van de wereld lieten verhongeren. Wij waren nog steeds de uitbuiters. Na de oorlog ging het meteen fout in Indonesië. Door inmenging van Amerika gaven we het op. Maar Amerika nam het over. En die had overal een vette vinger in de pap.

     Tsja, dan kom ik terug als ik terugkom. Het is hier gewoon 1 grote gekkenhuis met een DSM van wel zeker 10. Ze komen echter niet veel verder dan 5. Afgezien van de verzonnen zijn dit de minst kwaadaardige.
     Ik kom ook niet terug als wereldverbeteraar. Maar als wereldzuiveraar. 😉

     Veranderingen komen altijd van onderaf. Nooit van bovenaf.
     Politici zijn niet in staat om te hervormen, maar ze houden in stand omdat ze daar zelf het meeste van profiteren.

     Je kunt beter terugkomen als steen. Dan leef je meestal het langst. 😉

     (in antwoord op DiscuJohn)
 4. Templein

  En wij laten het gebeuren. Dit bericht zou dagelijks in de media moeten verschijnen, opdat de bevolking in beweging komt en de politiek maatregelen afdwingt.

 5. Peter

  Ik wacht al 5 jaar. En toch komt het nog onverwachts. 😉
  Vele mensen liggen nog te slapen. En dat is het grote probleem.
  Die worden straks bozer.
  Er zijn nu mensen die alleen nog naar hun pensioen uitkijken.
  En dan denken dat ze dan rust hebben.

  De wind is al veranderd. Dat kun je al merken aan het weer.
  Ja, er is een ander bewind gaan waaien. 😉
  En deze zal niet mals zijn.
  Straks zitten we nog zonder internet. 😉
  Al die evolutie voor niks geweest.
  Terug naar het stenentijdperk.

 6. marianne MARTENS

  Het stuk is zo verhelderend en humaan tegenover de komende slachtoffers.Joris :Luyendijk lees ik al heel lang en nu regelmatig zijn blog bij de Guardian. Verhelderd hoe ingewikkelde/ complexe bankzaken met hun ” hardhout” personeel,begrijpelijk worden, het is oorspronkelijk en je krijgt nieuwe inzichten. Bij Lehman Brothers was er overal een grote paniek te merken, zelf kreeg ik een licht gevoel van paniek dat er misschien net zoals bij Weimar een anarchie zou ontstaan, vooral het dagboek “De dans op de Vulkaan” ( Prive- Domein/1961/ Arbeiderspers ) van Harry graaf Kessler, was een kijkje in de wetteloosheid, anarchie, leven, doodsangst en chaos na het leven van volksstammen in een roes.
  Templein heeft een goed voorstel, herhalen, herhalen in alle media en Kletsmajoor schetst nog een enigszins opwekkend beeld van de toekomst.
  Dank, Mijnheer Driehuis en redactie.

 7. Genuine_Defector

  Crises komen en gaan met elke nieuwe generatie. Denk je het net goed geregeld te hebben, komt er een nieuwe gretige en hebzuchtige generatie om de hoek kijken die de boel wil leeg graaien. Dat zal altijd zo blijven. Graaiers zul je altijd houden. Net als psychopaten in de top van de financiële wereld. Las laatst dat zo’n 5 tot 10% van de bevolking psychopaat is, dan wel psychopatische trekjes heeft. Tja, als je die vervolgens in het bestuur van een financiële instelling zet, moet je niet raar opkijken dat er levensgevaarlijke risico’s worden genomen. Daar leven psychopaten voor. Dat is hun energiebron, hun doel in het leven. Vervolgens neemt men de hoge winsten als enige maatstaf voor succes, terwijl er zoveel andere zaken zijn om rekening mee te houden. Als je denkt dat dit ooit zal veranderen, heeft u het mis. Allicht gaat het een tijdje goed, maar uiteindelijk stevenen we gewoon af op de volgende catastrofe. Het wordt pas echt interessant als de fossiele brandstoffen opraken. Dat moment nadert met rasse schreden. Sommigen zeggen dat we nog 50 jaar hebben (olie-industrie), anderen nog hooguit 20 (milieugekken). De waarheid zal ergens in het midden liggen. We rammen er nu al 1000 vaten olie per seconde doorheen. En dat wordt alleen maar meer. Een volwaardig alternatief is er (nog lang) niet. Zeker als je de bijproducten van aardolie in ogenschouw neemt.

  Die bankiertjes? Ach, dat een deel daar van malafide is, mag toch echt geen nieuws meer heten. Dat is al eeuwen zo. Die tanks kon hij best wel eens gelijk in krijgen, maar ik vermoed dat andere oorzaken eerder aanleiding zullen zijn. En dan laat ik ‘bepaalde religieuze stromingen’ voor het gemak nog maar even buiten de beschouwing. Beschaving is uiteindelijk maar een dun laagje vernis.

  • Templein

   We hebben nog nooit zo massaal ons geld in handen van de banken gegeven. De banken hebben nooit eerder zoveel wederzijdse invloed op elkaar als in de laatste decennia.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Oh, maar dat ontken ik ook helemaal niet. De wereld is een stuk complexer geworden de laatste decennia. Banken dus ook. Of dat goed is? Nee, althans niet wat spaarbanken voor particulieren betreft. Die moeten simpel en eenvoudig zijn. Het spaargeld hoort daar voorop te staan. En geen megalomane bouwprojecten of bossen vol derivaten waar niemand wat van begrijpt.

    Maar het gesjoemel zelf is van alle tijden. En dat was meer mijn punt. Of dacht u dat er vroeger nooit een sleuteltje ‘zoek’ raakte? Zo nu en dan ontploft de boel en wordt het gesjoemel blootgelegd. Maar tanks zie ik vrijwel nooit over straat rollen. Dit doemscenario klinkt dan ook als een schreeuw om aandacht.

    Iemand zei het hier al. Misschien komt er een nieuw boekie aan. Of een film of documentaire.

    Dat neemt natuurlijk niet weg dat Luyendijk gelijk kán krijgen… Daar niet van.

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     Dat gesjoemel van alle tijden is, daar ben ik het mee eens.

     Maar ik neem Luyendijk zeer serieus, omdat ik het ook van andere deskundigen hoor en de uitleg plausibel acht. Als er geen geld meer uit de pinautomaten komt omdat elke bank de andere blokkeert vanwege dreigende faillissementen, dan gaan we binnen drie dagen met zijn allen de straat op om goederen op een andere manier in huis te halen en te hamsteren.

     Dan moet het leger dus ingeschakeld worden, om de orde te bewaren. Als ze nog loon krijgen zullen ze dat ook doen.

     We zijn gewend na 1945 in Europa dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt. Maar er dreigt nu echt gevaar. Juist vanwege de globalisering, zonder bijpassende regulering (o.m. met kleine banken).

     Daar kunnen we nu nog wat aan doen.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
 8. Robin

  Ik denk dat even Joris reclame maakt voor zijn boek en komende TV serie.

  • Templein

   Je kunt een positieve kijk op het leven hebben, of het tegenovergestelde: een negatieve kijk. Maar daar gaat het hier niet om.

   Er dreigt een reëel gevaar dat we geen menswaardig bestaan meer kunnen leven. Dat we daar niets tegen doen, komt omdat mensen zich meer verantwoordelijk voelen voor zaken buiten hun reikwijdte. Dijsselbloem roept wel eens dat we geen grote banken meer moeten willen. En toch wordt er weer gefuseerd. Ik hoor Europa ook niet dreigen dat ze geen transacties doen met te grote banken.

   Er moet steviger beleid ingezet worden. De politieke partijprogramma’s zouden hier plannen over moeten maken in het belang van ons allen.

   (in antwoord op Robin)
 9. PaulusJ

  Middelkoop roept dit ook al decennia. En alleen hij wordt er veel en veel beter van.

 10. PaulusJ

  Boos op die paar die het systeem gebruiken om hun zakken te vullen.
  Mild voor de ontelbare schoften in Den Haag en Brussel, in onze steden en dorpen die met het mandaat van een stem al het gratis geld ter wereld besteden, verspillen en verkwistten alsof er geen morgen is en dit geld met leugen, diefstal, zwendel, bedrog en afpersing via zogenaamde belastingen bij elkaar plunderen en de rest bij elkaar lenen van diezelfde zo verafschuwde banken.
  Tot ze een baantje of commissariaat bij een multinational of een mooi baantje bij een NGO in NY of Brussel bemachtigen en nooit ter verantwoording geroepen worden.

  • Heldoppantoffels

   Over de politici heb je natuurlijk ook helemaal gelijk, zij zijn gedurende de politieke cariere alvast lekker bezig voor hun toekomstige werkgever!

   (in antwoord op PaulusJ)
 11. Vogelbeest

  Banken gewoon failliet laten gaan. De problemen zullen veel kleiner blijken dan de huidige bankiers doen voorkomen. Een echte zuivering en daarna gezond weer verder.

 12. Alimehr

  Er gaat een klap komen die zijn weerga niet kent. 2008 wordt een grap vergeleken met die klap. Deze keer worden alle overheden financieel weggevaagd met chaos en anarchie als gevolg.

 13. Karel Kritisch

  Als je mensen vraagt wat geld nu precies is.. kijken ze je glazig aan en denk een groot aantal mensen dat er goud tegenover staat. Lieve mensen die goudstandaard is begin vorige eeuw al afgeschaft en het laatste restje door de USA in de zeventiger jaren. Ons geld is enkel papier, muntjes van waardeloos metaal en eentjes en nulletjes. Het is gebakken lucht en bestaat bij de gratie van ons vertrouwen. Een druk op de know en we hebben er elke maand weer een fortuin bij. De FED welke in bezit is van een paar private partijen drukt er elke maand $85.000.000.000 bij! Dit zijn gewoon feiten.

  Als het vertrouwen in geld verdampt dan verdampt alle geldelijke waarde en valt men terug op wat nog wel waarde heeft. Goud? Zilver? Voedsel? Recht van de sterkste? Water? Brandstof? Onze staatsschuld verdampt en je kunt met de prijs van een postzegel je huis afbetalen.

 14. Karel Kritisch

  Welke tanks eigenlijk? Die zijn ook al wegbezuinigd!

Reacties niet toegestaan